『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
平郵要兩個月起錶喎,之前位巴打仲未有報告!其實放入郵筒,信封面寫清楚by airmail ,俾足郵費,咪寄空郵囉,正常咪同掛號差唔多時間,可惜太多人寄,時間上掌握唔到,又無狀態追蹤,感覺無乜安全感啫。其實雙掛號無乜必要,舊時代就話收返一份簽收確認俾自己啫,現世代睇追蹤已知道Andy 定AY簽收咗,何必俾多十幾蚊?有收集興趣又唔同講法!
總會有香港人嘅,佢掃把會教佢,呢啲香港人揸本叫bno唔係bc,國籍入返roc!當然有香港人揸bc過關,從此就係英國人,唔可以再用港人身份入去了。
我收到晒所有文件了
簽收個份改唔到自取櫃
我又打左去問dhl,都係話一定要簽收
唔知咩事咁神秘...
我個次直接係佢個網到改智能櫃,之後就兩份同一時間一齊到
離題問一問,之前去台灣一直用特衰,之後如果再去台灣係咪都一定要用返特衰?如果用bno得唔得?
請指教
有冇睇頭po呀
收到msg話approve左申請
新bno已寄出
但冇俾tracking no.我嘅
Sorry 睇到了,唔該巴打
tracking no唔係即刻會有
做正宗英國人唔好咩

雖然依家祖國奶共墮落到咁,作為bno holder真係好心痛。恨鐵不成鋼。英國從來都唔使奶共都足以自立於世。
多睇doc保平安
做咩人用咩護照,自己選擇啦!做外國人還是港胞身份,於台灣總有分別嘅。

BTW日不落帝國已不是當年了!脫歐後,睇吓過山車再上高峰,定還是從此沒落.....
17號寄過英國,尋日收到passport
好似2020之後D申請都快左好多
但脫歐之後
黎緊passport會轉做藍色
咁bno使唔使寄去換新

英國脫歐日就收到BNO, 多謝整doc既巴打,真係好有用,Thank you
用到到期或用晒,到期時自然變成藍色。
依家hkpost 冇開
最快係咪dhl
講真courier service數來數去真係得嗰幾間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞