『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike

啱先都終於Approve咗~~都真係算快手,好彩有#1份Document
除咗本舊BNO. 其他全部俾COPY
我冇畀多次申請費不特止,HMPO仲畀返郵費我
HMPO回信講到好似會改善流程咁
希望以後各位巴絲揸住BC cert申請BC護照都順順利利
多謝兩老
佢印錯,回返郵費係應份嘅,因為之前啲印錯bc/合成獸等嘅巴絲,都係可以回返。
HMPO因為印錯而蝕咁多郵費、時間,都係時候要吸取經驗啦
呢樣英國佬係好嘢嘅,發覺套程序唔妥,真係會諗辦法去改善,減少咗以後再發生問題嘅機會。根本佢哋原本為慳錢減程序,就全部當晒首次首請去做,結果發覺班bno係過期太耐啫,咪見證就續諗住慳工序囉,點不知仲有班潛在bc挖返出嚟,咁程序一定要檢討返。如你講郵費都係錢,重印實際上應該重新審核一次,已經多嘢做到爆,呢啲情況一定要減少再發生!
check DHL 見到快件退還給發件人
爬完頭psot 見到如果HMPO填錯收件人全名,DHL會退回HMPO
請問咁我係咪咩都唔洗做等佢再寄黎就得?
YES
我同老豆老母三本,半個月前續,同好多人都係歸納為Adult first time,有交嘅嘢如下:

舊嗰本BNO
身分證底面影印副本
出世紙正本
住址證明
特衰護照正本
老豆老母結婚證書

完全冇交副簽,亦都冇寫解釋信。寄過去到收到本新BNO用左兩星期(老豆老母嗰本),我嗰本就因為DHL彈翻份件去HMPO,所以遲左幾日先收到。
Tks 聽日去搞先
請問巴打你原本比咩地址証明?
英文民政署地址宣誓
哦,唔該你
我寄左print嘅銀行電子帳單印出黎,唔知得唔得。擔心緊
應該ok,我寄咗mpf基金公司信、銀行信,成功申請

前後剛剛好一個月,今日終於收到了
多睇doc保平安
是咁的,我最近幫家母續返個BNO

咁副簽啊,舊嗰本BNO啊等等嘅相關文件全部都寄咗過去英國㗎啦

咁但係最近就突然收到一封嚟自 Passport Office嘅email,同我講話我仲爭一本BNO未畀佢

但係問題就係我阿媽其實得壹本BNO

咁我想問吓大家我應該點覆返佢封Mail?

因為出世紙啊其他重要嘢都係喺個信封入面,我係咪應該叫佢搵多次,如果搵唔到就將所有文件即刻send返俾我呢?

有冇大佬可以話我知下一步要點覆佢

我呀媽嗰本BNO係喺95年左右issue的,之後就拎特區護照冇續過了
我份件終於都到左英國了
希望快D批到啦
恭喜曬, 哩排好似好易批咁..?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞