『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
唔該晒

搞掂,快靚正!
有IRL都難,又蘇獨,北愛爾蘭邊境又未解決,又食美國支那兩家茶禮,仲有個垃圾外相
正常有BNO歸化張紙,有就比埋,無就寫返解釋
老實講,當年都係得300幾萬人攞
計埋死嘅死,移民嘅移民,加埋嘅壓力根本未必咁大
大陸講到明唔承認居英權計劃,所以正常係脫唔到!另外嗰個所謂脫籍計劃,信佢?無事無幹就名叫民海,佢捉人時會話人名叫敏海,於佢記錄上切切實實係中國人喎,呢啲內政外國無權介入!仲要將自己國籍資料俾入境上繳中央?依家喺香港透露咁多國籍資料俾國家機器?所謂成功脫籍真脫定假脫?會唔會申請續回鄉證測驗一下呢?
你係唔係想講歸化BDTC? 無人會因歸化而取得 BN(O)

同埋,呢張嘢都無用,單程證一樣無用,佢哋要睇出世紙係要睇上一代嘅英國國籍狀況(我成日都話 ,BN(O)睇上一代係無意思,因為所 有BN(O)都係登記取得),你畀唔出,直接寫信解釋就得。
你講得啱,但當年歸化BDTC同登記bno基本上係一齊做,所以有張歸化紙某程度上係有啲用嘅,同埋佢system都有問你有無歸化張紙
而其實根本上有舊BNO加身份證number就搞掂啦,要check會check唔到?
無嘢重要過嗰本舊bno,包括included child嗰本!
問題係總有啲傻仔唔見咗/登記咗nationality無攞護照/大陸落嚟唔知點做
1. 只有係灣仔打大交嗰班CI嘅情況先係一齊做
2. 張嘢無用嘅原因係所有BN(O)都係登記所得,同你父母點樣取得英籍無關係,所有人嘅BN(O)都係獨立取得,你唔會有任何情況因為你父母有BN(O),所以你會有BN(O),睇黎根本哂時間。
3. 個system. 只係有興趣想知你張BC嘅歸化證書/登記證書
4. 如果大家keep 住過期就 續返嘅,根本就唔使查家宅。(雖然BN(O)根本查黎都廢,但係好明顯個System 係針對BC黎設計,兼容BN(O),咁少人用理得你咁多)
份doc 話地址證明可以用銀行信
但官網好似無寫銀行信

有無人用銀行信可以做地址證明?
爬舊post睇到人地有補交流程

由我收到需要再寄住址證明電郵通知到hmpo已簽收
都仲停係Application being processed
咁樣係正常?

同埋佢叫我信封面要寫埋名同參考編號
個編號我寫hmpo電郵標題既ref number 係咪無錯 (唔係PEX)
英文名+地址
我用星展銀行基金交易通知書都過關
冇咪1823問政府部門啲垃圾野
叫佢用信覆
例如乜垃圾野
我都試吓先
某辦時處開放時間
一定有關員唔識分BC/BNO
問題係你夠唔夠膽博一博
香港飛搏唔過。
去得黎巴嫩都99%飛入去機場啦
敘利亞陸路入境黎巴嫩的話我服
居英權主申請人脫唔到,但主申請人子女就算透過居英權獲得英籍都可以脫支。因為主申請人可以傳國籍俾一代(by descent)。

但好多by descent嘅香港人傻到香港生完仔幫佢申請英國護照。食咗檸檬先知個仔攞唔到英國護照,被逼攬住火車過世。

一早提佢地要生就去英國生,無人聽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞