『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
濫用咗又唔係咁好既,當初就係搵極佢d c9朋友都冇...所以先寫信而家變相好似造假咁
(雖然我同學以前家長日果時真係見過我啊媽
你伯友呢類,都叫情有可原,但有啲特登做壞規矩,甚至解釋都無,咪抵打囉!要知道九成合資格嘅未續,後嚟嘅如伯友咁點算?俾我就連過期bno照殺先,但影埋資料頁俾佢哋。因為過期彈主要因為系統搵唔到啲過期資料,唔代表佢哋唔合資格幫人副署!至於識嘅定義,在乎你、副署人同申請人之間點睇,字面大概係要一位認識申請人兩年嘅人,點去詮釋由當時人自決了!

你同學直情識你媽啦!認樣之嘛,批咗仲擔心乜嘢?疫情過後記得請人食飯啦!

再等左9日,終於都成功派遞
前後共用左21日
但我仲未收到bno果邊email話收到
佢原文都戴曬頭盔話I am advised
無啦啦變左做佢話,重要佢本身都覺得要俾番
禁佢澄清都好正常
Lord Goldsmith寫俾英國內政大臣關於BNO平權信件內文曝光
https://lih.kg/1895812
The letter was sent 10 days ago. but Lord Goldsmith has not had a reply. He concludes that the govt CAN extend residency rights to HK nationals, if it chooses.
Dum左落垃圾桶
喺Youtube都見副好有心嘅教學

https://youtu.be/lnYIwqnOZ5g
出世紙要求正本
副署人資格都錯咗
啱啱英國自民黨議員 Alistair Carmichael 正式喺下議院提交 BNO 平權法案,稱為 《香港草案 (Hong Kong Bill)》,並獲得下議院首讀通過,二讀暫定於6月12號
收到DHL SMS 27號就到手了
要多謝做FAQ既巴打 幫到好多
我舊年都試過喺Oslo去UK出境冇印,之後去番Tromso入境,畀個io問做咩你冇出境印
BNO 平權法案首讀通過
https://lih.kg/1897159
我老豆7,80年代開始係外國做野,個陣用BNO,97後轉用特區,而家想申請返BNO,但唔見左起碼十幾廿年,係咪當報失咁處理就得?會唔會好麻煩?
70/80年代嗰本叫bdtc ,bno係之後需要再登記先至有!要知道世伯當年有無登記bno先,除咗佢記憶外,sar一次最穩陣,詳情睇doc!
你要check咗當時有冇登記/轉成bno先
有就可以renew
冇就一世廁所板
有乜方法睇頭幾個po唔該
佢最後一次申請英國護照係80年代中,之後就無再申請過/登記過其他野,我試下幫佢問home office先,麻煩晒咁多位
Bno應該係87年7月1日打後面世,而初期因認受性問題,好多人都係用返bdtc,90年代入境處搞根據年份登記,以免所有合資格人士於97年同時登記,所以大部分人首次登記可能於90年代。

照表面睇世伯有機會無為意相關登記喎!唔緊要啦,sar一次必有答案。
申請完無話要比HKId copy
但好似個個都有比
頁面主要比BC用
係BNO先要HKId copy
睇返電郵內容,佢文件要求清單有乜,細心啲應該發現話如果續bno,有附加文件!其中一樣係身份證,記得底面影俾佢!
係wo,睇漏眼
問左了,佢地效率好高,由send email問到完成報失程序用左3個鐘就搞掂passport office個邊identified到我老豆個身份,幫佢cancel左了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞