『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
即係有bno?有無ref no?
唔係香港出世,出世紙無英文,但有本舊BNO(10幾年前),係咪要translate + certified 先可以renew BNO?
寫信解釋
唔洗寄埋畀佢?
最緊要係你本舊bno!我哋其實唔係首次申請,所有相關文件登記時俾晒,不過因為你太耐無續,舊資料於舊系統無更新,資料無法即時喺現系統裡搵到,所以俾埋佢有幫助。至於出生紙係香港出世紙先至緊要,你登記bno時應該用其他身份文件做證,如入籍證書等,其實呢啲就算無都唔緊要,而反正你真係要翻譯都對續證無大關係,有舊證已經得了,寫信解釋算啦。
出世紙無英文
寄正本都冇咩用
寄副本算喇
支那文佢地唔識睇,咁我寫信解釋+彩色copy 啦!thanks
想問下BNO副署係咪一定要住係英國
住英國可以網上副署
唔係住英國就要真係簽張Hard Copy
係要副署人地址資料都要有記錄於home office!簡單嚟講!當地人!
我就唔建議你畀無英文嘅出世紙,除非你拎去畀專人翻譯 ,唔係就捉蟲入屎忽,佢要求先算
一係唔好寄,寄咗佢睇唔明,有人試過真係要求翻譯!大陸嘢,好多時話無咗寫信解釋就算。你應該寄入籍證書就真嘅。一係你自己於副本翻譯一下,否則佢要你專業翻譯就煩多樣。

另外,有人就係寄父母本大陸結婚證書,一去無回頭,總之除咗bno,其他正本請自決風險,有錢梗係出核證副本,無錢先至彩影,但英國有權要求正本補寄返去。
唔係入藉,老豆老母係香港人,不過當時屎忽痕走左返大陸,我又咁岩個時出世
據佢地話生完我無幾耐就抱返香港啦
想問老豆老母冇拎到bno,佢地國籍應該係簽乜?
Chinese
有無其他國際護照?
冇呀,得特衰
但我出世果陣佢地都已經係香港永久居民,都係照填Chinese?
如果父母曾經有過bno,但無再續
都係填chinese?
咁你覺得可以填乜?
你岩
Thank you
咁你得本bno有用做證,其他全部唔係主要文件!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞