『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
想借問聲師兄張出世紙係咪香港1961年果一種?
利申.代母問
謝謝師兄, 同我阿媽果張一樣
其實佢講緊張英國公民bc cert喎,唔係出世紙.....
姐係同出世紙都唔可以申請BC PASSPORT
不過我都係岩岩先成家申請BNO
你伯母點嘅情況先
唔係揸住一模一樣嘅出世紙就可以攞到BC㗎
今日郵政局空郵掛號寄左,$64
個職員話around 10-11工作天
我自己就希望一個月內到
speedpost/DHL太貴
要咁貴㗎咩
我都係hk post掛號空郵
印象中唔洗咁貴...
多睇doc保平安
每個人背景唔同,唔好同人比較。

如果能慳紙如雙面印,影像一張紙底面共四個,無多餘無謂文件,我經驗係$56.5兩份申請一封一齊寄!
重238g,我怕之後要補交文件麻煩,所以交得嘅文件都交晒先
郵費$48.6+掛號$15.5

巴打嗰時幾耐寄到英國?
睇曬第一版之後 有小小唔明 如果我本BNO

Childen/Enfants(5) 個欄係打0 唔係打1 有無咩分別
你嘅仔女有畀你included落你本passport度咪印人頭
冇咪0囉
thx 咁我0係好正常了

佢無要求嘅唔需要交,亦無替代文件,交唔到寫信解釋!佢哋一啲都唔想睇多餘同無關嘅嘢!而且通常係補正本多,再補額外文件嘅甚少!

一星期內!正常四個工作天,我應該五個工作天左右!
四個工作天咪同特快差唔多?!
網上申請直頭唔使我寄出世紙,出世紙嘅種類應該唔關事
我交嘅文件:過期BNO、BC registration cert、過期特衰護照(正本)、住址證明、香港身份證影印本、countersign表格

no observations
不過唔理咁多喇,用得就算
正常係,空郵以前仲可以比掛號快一日添!因為掛號要另外登記兼專人派件!依家寄英國唔可以用正常嘅時間預算,但其他國家大城市,都可以用大約時間去預算,鄉村地方就要長啲時間了。
冇提有BNO姐
正常BC黎
無本bno無續到,所以你個observations正常!
你呢個case,對以後申請返bc嘅bno持有人嚟講,有絕對參考價值,尤其係hmpo班友唔睇文件去判斷申請人國籍,新申請當續證真係唔惦,俾多次錢就真唔抵了!
星期一空郵掛號補另一份地址證明
今日仲係已投寄郵件 我諗而家既人手
呢個星期都離開唔到香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞