『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
唔駛啦,睇住佢地面色都變埋,即刻調頭走。
佢直接用email 搵我囉
我個email淨係叫我交改咗佢身分證俾佢囉 其他問題就唔好搵佢
我淨係特區護照冇英文名

我都唔知HMPO做野係快定係HEA
Reply 佢睇吓咩反應.....
未破1小時17分鐘嘅記錄
佢都係,要佢特衰改埋,俾副本證明先至繼續再批!
你嘅意思即係我要攞本身嘅護照 先可以繼續喇
你問咗對方先,佢會教點做!上次位巴打就係要改好晒先批,但每個人背景唔同,佢個case只作參考!印象中類似嘅case都有,做法亦大致相同!
覆EMAIL
比改咗佢身分證圖
報告返先,幫啊媽續BNO,冇副簽既情況下,闖關失敗咗...
寫咗信解釋都冇用,樣又同舊BNO冇咩點變過...我媽身邊D朋友有BNO都過晒期冇續好耐,仲要佢普通C9,邊有PROFESSION GRADE朋友...
唉,好麻煩..

20 February 2020

Dear MS XXX
RE: PASSPORT APPLICATION FOR MS XXXXXXXXX
Thank you for your passport application.
As your last passport was issued over 24years ago, I will need you to provide a counter signatory.
Please ask a suitable person to complete the attached form and then return it to me.
Please reply to:
XXX, International Team X
Her Majesty's Passport Office
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP
UK
PLEASE INCLUDE YOUR REFERENCE NUMBER ON YOUR REPLY ENVELOPE.
If you need to contact us, please email us at: XXX@hmpo.gov.uk
Yours sincerely

XXX
唔搵唔知揸外國護照朋友多,出盡食奶嘅力去搵啦!doc有寫個首選次選係乜,再搵吓啦,國籍為先工作係咪專業並非最重要,唔好放棄!速去搵啦!問埋如果e-mail點俾佢哋,有機會快啲處理。
其實會唔會影響到其他國家唔比你入境
Landing card寫HK ,但一見passport 係Kwun tong

有無巴絲分享下?
place of birth 同 住址有咩關係
只係諗會唔會對入境其他國家會有影響

例如去台灣整台證,出生地填香港,但本passport又係Kowloon呀Kwun tong,咁咪資料不符?
送中之後臺灣人點都對香港有啲認識
想講下最近用bno去啲次熱門國家嘅入境經驗
1.Oman阿曼
EVisa policy前去 係visa on arrival比錢喺機場買visa
買左之後入境嘅時候個入境官話我本護照寫住overseas
唔知比唔比用visa on arrival 叫我去第二間房等
去左間房之後有個高級啲嘅官問我呢本護照咩嚟未見過
話佢話唔到事 要等幾個鐘後再高級啲嘅返嚟先決定到
又問我呢本護照有冇英國居留權
我話冇之後佢話咁應該會deny entry
問我有冇第二本護照
我拎本特衰出嚟之後話我做乜唔一早用呢本
跟住9秒9帶左我去入境

2.土耳其
雖然特衰免簽證
但我都係決定比$30美金同本bno做evisa
土耳其evisa個網有HK(SAR)同HK(BN(O))
揀左HKBNO之後個evisa nationality都係寫HKBNO
之後喺外國check in去土耳其嘅時候個地勤話我evisa個國籍好似有啲問題
之後解釋左好耐佢先明
BN(O) 就係British National Overseas先比boarding pass我
去到Istanbul SAW機場個入境官望左望我張evisa
就拎起電話叫人過嚟的左我入房
話我張evisa 國籍同護照不符
我又解釋左好耐 佢又查左陣電腦先搞得明
最後入到境冇問題

3.烏克蘭
順利入境冇問題
之後查返有啲人話bno去烏克蘭其實要簽證

4.約旦
其他人一分鐘入境
到我嗰陣就望住我info page又查電腦又打電話
搞左差唔多十分鐘先順利入境 冇問過我任何嘢
最近用嚟去日本 要拎香港身分證對
去丹麥問咗幾句就入得
阿曼
我12 係日本返來香港都係
地勤要睇身分證
佢身邊d朋友得過期bno,我搵我朋友幫簽算
我朋友用加拿大護照返香港地勤都要睇身分證
我今個星期一日本返都冇望身份證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞