『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
正本文件同新BNO係一次分兩個信封收到哂定分兩次收到?剩係收到BNO咋
2個
分2次收
唔該巴打
宜家持有bno 人數係幾多
有無個數係到
直至2019年12月31日為止,續領護照數字為:154,218

2019年12月31日為止,有效護照數字為:314,779

https://www.whatdotheyknow.com/request/634155/response/1523562/attach/2/FOICR%2057241%20Luke%20Lo%20final%20response.pdf?cookie_passthrough=1
thz #hoho

再等多8日,終於到左英國
咁耐嘅
我5/2寄空郵掛號
12/2已經簽收埋
而家processing application
呢個post雖然無人會想聽
但係其實就算你係用特區去旅行
作為一個BNO
你都可以搵英國領事館求助

Page 6: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/822887/Support_for_British_Nationals_Abroad_Main_Guide.pdf
用frdex/ups/DHL咪無咁耐囉
你係普通掛號定特快?
我7號用普通空郵 依家同你一樣
普通空郵掛號
咩無人想聽啫,係得呢個人post教開人嘅個個都知啦,發現新大陸咁嘅款,我之前已經講過呢份嘢所講,要面對嘅實際問題係,當你被拘留、暈撚咗呢啲情況,邊個畀你揀領事?執起你本嘢見到係火車頭就幫你搵中國領事館啦,如果要確保你肯定會見到英國領事,就唔該用英國護照入境。
未必一定bno, 大把bc
一起身DHL就派件 一次過收哂兩份
btw HMPO收哂我特區護照吸印仔既影印本 淨係退返有樣個兩頁是咪正常
終於收到Passport
好感動
好多人唔同講法
有人就影印野全部收起
我自己就全部文件完封不動送返黎
不過你個情況都真係第一次聽
身分證 地址證明 工作證明都有寄返嚟
就係特區護照影印本得返兩頁
不過嗰啲都唔重要 唔見左都無所謂
話說之前男朋友申請有問父母資料
但我申請嘅時候就無問過
好驚係填錯嘢定點
我依家齊文件 住址證明諗住用mpf月結單 中英對照
唔知得唔得呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞