『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
頭先收到email話又要副簽俾佢。上年12月特登唔簽都過到,睇返紀錄上年都係咁樣叫我簽我都冇理
今年佢啲email用字好似又唔同咗
係咪Mcdonald叔叔?
我幫啊媽搞,佢搵唔到人副簽,我幫佢寫埋信解釋都冇用
咪就係太多人側側膊,個個老馮唔簽囉,之前好多人上嚟牙刷刷話特登唔簽!但嗰啲俾人彈咗無副署嘅,要轉paper form嗰啲又見唔到?我早警告過做壞規矩只會影響後來者!總之後果自負,無副署比無父母資料嘅人彈得仲多!仲有:唔搵唔知揸外國護照朋友多!
你搵你朋友幫手未?
佢要求俾乜就交乜,唔需要俾多亦無其他文件代替到,交唔到就寫信解釋!基本上你有舊證,好少要補件,尤其是父母資料相對唔重要,included child case兼lost case例外,留意有關父母文件需交正本,但已有唔少case有去無回頭,建議有錢做核證副本,無錢手機影自己底面印,記住影像清晰唔好過底。至於事否轉藍色,你收到咪個囉,唔使估亦估佢唔到,因為佢講明下月開始兩隻色都會有,想要酒紅色就問自己點解一早唔去搞。
一定唔會有特衰,但有機會有bdtc用嚟旅行,至於你有無登記bno,問父母最清楚,佢會唔會如實答就係你家事!身份證大法或sar對你搵到是否登記過bno有幫助,但留意sar幫唔到included child,要sar埋父母,有case係included 落兄姊度,可能佢哋兄姊早已成年吧。
搵咗幫我簽果個中學同學簽,填咗friend不過佢應該真係見過我啊媽
同埋可以scan再email比佢
我件Document空郵15號郵局寄
18號到英國Heathrow Worldwide Distribution Centre就一直唔再行
完全ok喎,其實同學之間,認識父母等閒事,見面之緣有,真係有計傾嘅亦有,朋友個定義,在乎你同朋友點睇,同佢肯唔肯幫手簽囉。問咗可否e-mail收表未?
正常!每個月都有咁情況,何況之前打風,一積壓就慢件,高峰時等三個星期都有!俾啲耐性啦,郵局慢件多,失件少。
呻下發下牢騷罷了哈哈
有無巴打試過收兩份from hmpo嘅dhl
正常架 追po啦
可以scan再email比佢已send,但仲未批
Thanks
快㗎喇
定啲嚟啦,hmpo收咗再無止境地等先至係最無奈,希望你唔使等好耐啦!成件事最緊要耐性,批咗亦唔好再問等幾耐派到手,doc 講晒!
高仕文睇黎唔係好滿意佢以前份報告被政府拎黎做擋箭牌
月頭交 交唔齊文件 要再補寄 上個星期二先佢哋收到
今日已經收到Passport
岩先批咗啦
總結返先,成人冇變樣,寫咗正規簽名信解釋,都要求你比返副簽,好彩佢接受scan再email方式補交
呢排副簽果part好似執得嚴咗
假設100個有一個俾唔到,PE要豁免副署有問題要上身,就咁批叫做俾個人情出去,但越嚟越多人咁做,100個有10個好嗎,佢哋覺得變成系統性問題,通咗天就一定要揸緊做。而通常彈咗實搵到喎,為乜佢哋要上身!揸緊咗對啲真正有需要嘅,就封咗條路了!

點解副署咁緊要?大佬成個申請係遙控嘅,點樣防止漏洞,批咗俾個假嘅申請人?身分證明影印嘅,好易假,本護照又bb樣點辨別?佢信得過嘅副署人,起碼有護照資料查證,責任唔會落晒個PE身上!佢哋係會因為問題case,而不斷改善,杜絕問題再出現。例如印錯bc或合成獸呢排少好多了!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞