『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
我5年前都係睇薪火post 續bno
係呀。

睇少眼都唔得,仲要由頭睇到尾一次。
睇返doc副署個建議,盡力搵副署人啦,唔搵唔知揸外國護照朋友多,有時係唔係專業已經唔係最重要!假設一個退休人士,啲朋友係咪都應該退晒休?
多謝各位師兄幫手, 遺失左十幾年,成功續左bno
print and sent 緊

好驚miss左個delivery
1/2 online申請
冇副署
廁板全color copy
HKID color copy 正反
爸出世紙 color copy
地址證明(政府信+銀行信+保險信)
全部學歷 color copy

8/2 approved

My new passport on its way
直至2019年12月31日為止,續領護照數字為:154,218

2019年12月31日為止,有效護照數字為:314,779

https://www.whatdotheyknow.com/request/634155/response/1523562/attach/2/FOICR%2057241%20Luke%20Lo%20final%20response.pdf?cookie_passthrough=1
真係破30萬有啲意外
雖然有段時間真係兩日唔夠就開新po

即係話一路valid嘅BNO嘅expiry period集中咗係某段期間
唔係平均2萬本一年
已UPDATE TEMPLATE
31萬

我老豆老母八幾年黎香港
無香港出世紙
得爛鬼單程証

係咪寫信同official 解釋返就ok
舊年數字

即係增加咗
2018續證約20000本,有效約170000
數字上好鼓舞,但百分比仍然低!繼續要努力!
係,最緊要係你本舊bno,其他就係你個人文件去證明自己係持證人,父母文件真係好次要!總之佢要乜俾乜,俾唔到你寫信解釋,唔好交多餘文件,亦無嘢係可以取代到。

又要續期了
咁勇去黎巴嫩
2029年, HMPO話:做Q死人咩
咁2019年尾真係多好多人一窩蜂續BNO既
黎巴嫩去得,唔係真係危險
依家其實響貝魯特去埋敘利亞大馬士革都不成問題
其實條數都唔係好大
香港發生左咁多事都係多一倍人續
真係平權用呢個數做cut off 應該合理
如果成本正本特衰護照寄過去係咪就唔使再彩印俾佢? (彩印好貴)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞