『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
咁副署人填咗乜咪寄去乜囉,其實我估之前打電話發覺香港人會話能力唔夠,電郵去咗垃圾郵件無覆,索性以後郵寄去算數。
應該咁講,背面寫明有永久居留權,夾埋正面咪完美囉!不過大家知hmpo 做嘢有幾俹簁同無路捉啦!
問左屋企,原來細個個陣已經續過bno, 所以我諗唔當我first passport
之前自己續唔記得有無印背面,今次幫阿媽整諗住快手假期前寄,點知就check漏咗。。。。
無㗎喇,寄咗去咪等佢哋通知囉,平常心啦,擔心嚟都無用,最多咪補。
其實無關係,捉到佢路就唔係hmpo啦,總之有乜俾乜,俾唔到你寫信解釋,唔好俾多餘嘢,亦無嘢可代替佢原本要求嘅文件。
想問吓通常英國printed and sent之後幾多日內會收到?
3-7 日,有dhl tracking 先準
留名
佢個網17號寫printed and sent之後就冇update過 又冇dhl tracking睇嚟要等埋過年
收到DHL SMS先講
我填完遺失form
英國回覆左EMAIL叫的打過去確認
係咪要照打
唔知CSL收幾錢
上台一個價
儲值卡一個價
點知你
Push
下次擺埋首頁
先睇doc保平安
另外Skype 有免費試用打idd,好多巴絲利用此免費途徑,成功報失!
係會
2019年續期可能有一半都係report lost or stolen
等批期間追舊post先知 hmpo有機會沒收正本
父母唔係香港結婚 阿媽亦係外國出世
如沒收結婚證書同出世紙都幾喺野

自己出世紙有核證副本同皇冠頭 偏偏衝動寄咗皇冠頭
guideline:正本唔會被沒收

實際上:HMPO職員好撚俹簁
點解你咁快
我上星期5收左件但之後郁都未郁過
如果無reference number 係咪即係無機會?
爬文話用身份證大法多數無Number
但佢地照報
應該係唔會沒收,係有機會唔見,所以我都係寄副本,最後我都係成功申請,所有比佢既文件都拎返晒
你倒轉咗
report完lost之後HMPO搵返個record先會出ref no
唔係用身份證大法班人手頭上乜ref no都冇都dogrush去report lost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞