『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
我上個月申請
兩份件個名都係簡寫
成功收到
唔該巴打,咁要睇下好唔好彩了🙏🏻🙏🏻🙏🏻
What your digital photo must show
The digital photo must:

contain no other objects or people
be taken against a plain light-coloured background
be in clear contrast to the background
not have ‘red eye’
If you’re using a photo taken during your application, include your head, shoulders and upper body. Do not crop your photo - it will be done for you.

In your photo you must:

be facing forwards and looking straight at the camera
have a plain expression and your mouth closed
have your eyes open and visible
not have hair in front of your eyes
not have a head covering (unless it’s for religious or medical reasons)
not have anything covering your face
not have any shadows on your face or behind you
即係只要合埋口,可微笑THANK
officer話得就得
唔得就影過
係咁多
多謝大家解答
祝大家身體健康
巴打收到未sms未,我遲你兩日未收到
原來依家仲簡單過之前續BNO
我自己本身16年已經續左BNO
個陣我都無無交副簽照寄都順利續到
之後岩岩上星期幫老婆續
見依家續既方法同文件有少少唔同
但點知原來好簡單
佢要求我副簽, 我都係照樣冇交, 依家仲要連相都唔洗寄, 事彈upload張類似證件相既相上網就ok
我最後淨係交左
1. 出世紙副本
2. 身份證副本
3. 舊BNO護照
4. 特衰彩色副本
跟住依家已經 Application approved 3:07pm on 24 January 2020
希望大家可以快D續, 叫埋屋企人朋友續, 唔好浪費左一個身份
今日問左dhl 寄5kg 以下文件去hmpo office 都4百幾蚊 用番郵局寄算
問埋UPS/FedEx 未?無DHL 咁貴,但貴郵局少許,郵局倒不如空郵掛號,有時speed post都可以一兩星期慢件,心急人士忌用!
我屋企人有個都係21/1 approved, 未有sms
民政署宣誓地址都唔得
冇英文名+地址
唔係選民
英文宣誓
HMPO唔得就唔得
初頭真係無寫銀行信得 已同其他人case比較
而家mail寫銀行信又ok
英文名+地址
有冇圖
E-express 等同空郵,只加4個個狀態通知及無簽收!無賠償。風險自決啦,不過平價得嚟,多咗狀態通知囉。
根據呢到巴打經驗係交張銀行月結單上去係ok嘅,好少case 俾HMPO Reject
我自己都交左張信用卡月結單上去
前提係封月結單係英文姓名同地址
翻轉成間屋都係中文名+英文地址或英文名+中文地址
無諗過民政署宣誓都唔得

得返登入恆生eBanking 印張VISA月結單有英文名+地址
賬單上有HMPO收費記錄 但無銀行印 好驚又彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞