『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
HK Watch吹姐
都冇人知幾時
睇DOC
正常吖,無咪寫信解釋,最緊要有舊bno!
一定齊
我兩老Keep舊Passport Keep得超齊整
連埋我自己舊Passport十零本放埋一齊搬屋裝修都無唔見
其實好多父母都知呢啲重要文件,一定保管好。不過有啲收得太埋,有啲特登話無,咁少部分真係大頭蝦嘅。

無咗皇冠頭,真係一單都嫌多!
冇寫任何解釋信就咁寄copy過去?
皇冠頭唔可以唔見
諗爆頭封信寫咩好 唔通直接話驚唔見所以唔俾正本?
有何不可?有巴絲回報用此理由批咗,但亦有人信都費事寫都批!咁亦有人寫咗正當理由都被要求提供正本!所以佢哋做嘢無路捉,只有自己盡做同自求多福!
好的 多謝解答
CUKC 都係得個講字
咁我諗唔會有好多人有,係咁嘅話我寧願佢唔好提出嚟
61年前根本係得CUKC一樣野
根本無得話咩"已經擁有過BC"
如果83之前已經去左英國就83時已經直接轉BC一直係BC

話說兩老驚啲文件寄失,於是叫我攞副本搵律師做 certified true copy 再寄。佢收到之後都係要我寄舊 passport(其他唔使),寄完之後就搞掂。
我自己其實鍾意藍色
不過就同抽氣扇唔同色唔好攞錯都好既
其實舊bno一定要寄去喎,無任何嘢代替,亦續證最最最重要嘅文件!

其實我睇過hmpo相關指引,有指定專業人士都可以幫手做certified true!不過是否適合全部文件,要自行找尋參透了!
可唔可以聯署叫英國俾口罩我地BNO撚
英國都冇口罩賣
英國駐華大使剛剛宣布!不會跟隨美澳限製中國人入境!反對針對中國公民的歧視。

https://lih.kg/1869797

就憑你果本英吉列省旅遊文件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞