『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
勿做伸手黨
陶傑 : BNO平權機會達70% 警隊「千祈唔好收手」
https://lih.kg/1867367
有機會 但都係聽住先

第三句嘅意思係唔係我要將我舊時去英國嘅時候用嗰本護照寄埋比佢?既係我而家用緊果本特衰護照?
如你在第三國(香港同英國以外)申請,你所在第三國(香港同英國以外)入境用的入境文件
係唔係要比咗錢之後,
先會知洗唔洗比副簽?
睇DOC
-在香港以外地方出生或結婚
你應自行向出生地或結婚地國家查詢。出世紙上必須列有出世紙擁有人及其父母的資料。如果你無法提交該/該些證明,你可以於Additional information一欄填寫你無法填交該些證明及解釋原因或向HMPO查詢。

Additional information即係喺邊度呀,我唔係好搵到
多睇doc保平安
冇Additional information
寫信解釋
屌你就係睇咗成份都搵唔到呀
想問下父母出世紙同結婚證書俾彩色影印本得唔得?
因為唔想寄失我見有人話得
最想知如果我交彩色影印本洗唔洗寫信解釋?
雖然正常要正本,但呢度已有多個報告,話唔見咗皇冠頭正本文件!究竟沒收咗定消失咗,一直無合理答案!所以第一次寄去,有錢俾核證副本,無錢俾彩影本頂住先,記得影像要清晰,底面要印,可手機影再自行做成A4,當然最好寫埋解釋信啦。佢有權再要求你俾正本,到時再考慮俾錢做核證副本,定手上正本,因為呢次會直接寄去PE手上,hmpo唔見機會較低,但遺失風險仍在,你自決風險了。
其實以前係有一頁面additional information 俾人寫資料嘅,但已經唔記得舊系統定新系統曾經有過。我剛試咗幾種唔同理由去系統申請,發覺真係無咗additional information一頁!我亦可能誤會咗父母資料一頁,解釋俾唔到選項為additional information!我亦搵咗bnohk嘅申請程序,發覺舊系統肯定有呢一頁存在過!咁doc既然要不斷更新,相信樓主都要再收集返資料再處理更新,暫時試咗幾種情況都無,但唔肯定係咪真係減省咗。

咁無嘢嘅,新系統簡化咗係因為佢哋都覺得,跟現系統資料已覺得足夠!至於你需唔需要寫信解釋啲乜,自己決定了!

其實我哋係續證,無嘢比得上本舊bno!就算無都可以報失,從中搵返舊資料,所以你個cases實際亦無需解釋太多,除非你included child,但該本bno唔見咗,就可能報失時需要搵埋父母資料咁啫。
我反而好奇
哩度有無人幫屋企兩老續
兩老係講緊61前CUKC
續BNO時好似HK Watch咁講已經開始有變化?
未有呀
就算係61年前出世係CUKC
而家都要係當年已經擁有過BC先有資格攞BC
我係普通彩色影印
無兩老出世紙
得結婚證書
bno 已拎 and 用緊
唔係有ILR咩
新手大概睇哂D吋步驟
我入個網答哂D問題,跟住佢要我做過passport interview
因為我本BNO date of issue太耐
有無人做過? 會唔會passport intervieW 都fail
我續自己本BNO時
係將兩老正本皇冠頭出世紙寄埋過去
唸返其實好危險

準備幫老豆續
都一定無啊爺啊嫲出世紙
本舊黑皮CUKC passport
Notes入面直頭無講Right of Abode哩個問題

跟住揾到本1983後BDTC passport
Notes先多一項講Right of Abode
HK Watch吹姐
都冇人知幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞