『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
報lost=>
等email 叫你打電話=>
打完電話佢會開始process 如果太多人apply佢會叫你唔使等ref num=>
等一段時間(幾個禮拜至幾個月不等)就會有email同你講成功cancel+俾ref num你

但其實依家個system好似唔使填ref number都可以apply bno
所以如果你confirm自己有bno咪俾錢去馬
但你都係要等佢cancel完本bno先會有新bno (正常黎講)
而近期都有唔少case話,嗰邊叫報失完可以即刻申請唔使等,最終成功批核後都未見過ref no!所以肯定自己有就課金!唔肯定嘅咪追佢哋攞ref no等自己個心安樂啲囉。
我直情懷疑開信時整爛咗,就扮無收過,真係咬佢食呀.....

所以我成日話有錢出核證副本,無錢影印清晰副本,同埋文件盡量標記pex no,費事俾機會佢哋經咁多人整唔見!第二次叫補反而安全啲,因為直寄去PE度,即係佢見真件先批,有乜事真係可以追瘦佢!不過失正本真係一單都嫌多,風險要自決了。
成功cancel姐係你之前有先會cancel到
Passport printed and sent. 12:30pm on 21 January 2020

到今日都未收到DHL email/sms 係咪有咩事?
俾啲耐性等吓啦

多睇doc保平安
巴打唔洗擔心
我17號printed and sent都而家都係乜都未有
我有一個申請17 print and sent, 今日收件
有冇BNO新數字

啱啱都批左加入番bno
HMPO未覆

癡撚線,到今日都未出新bno
但11/2019已寄回舊bno同文件畀我
個個月問hmpo又話standard checking
有乜撚野check幾個月都未完呀屌
自從英領單野之後個post就冇人
佢都講咗舊證都收返啦,呢度多數回報,一係嗰邊聯繫緊副署人,或是一家人寄去,等埋一齊批。仲有啲呢度唔常見其他因素,可能個負責PE放大假啩......可以做嘅係定期問嗰邊,睇吓仲有咩問題hold住。月頭先有批人等咗好耐終於批咗,中間咩問題,hmpo從無說法,只有叫人等。
講起副簽人
我同同事一個月內前後分別搵同一個人做副簽都無問題
我地兩個都有舊bno
有巴打話同一班同學簽,幾十人都無問題!基本上簽幾多無上限,最緊要真係識兩年以上。
因為hmpo無講明可以幾耐簽幾多個,所以分享番
countersigner符合曬條件嘅話
HMPO點解需要又有乜嘢合理理由reject?
就係咁解

啱啱批左 樓主資料好有用 尤其解釋父母文件無正本同英文譯本果度
歐盟領導人簽署脫歐協議 下周送交歐洲議會批准

歐盟委員會主席馮德萊恩及歐洲理事會主席米歇爾,分別簽署英國脫歐協議。米歇爾在社交網站表示,脫歐將無可避免地發生,但強調歐盟與英國的友誼將保持不變,他希望雙方能夠作為夥伴與盟友,展開新篇章。脫歐協議將於下星期三送交歐洲議會表決,預料獲批准後,歐盟成員國的外交官亦會以書面形式批准協議,英國將於1月31日晚上11時,即是布魯塞爾時間2月1日凌晨零時,正式離開歐盟,英國將進入為期11個月的脫歐過渡期,英歐雙方將展開自貿協議談判。

唔關事
要續都應該續曬
果個位係英國文化協會
唔係英國領事館
想問下呢度有無巴打/絲打收到dhl個receiver 打左簡寫而又收到架?dhl會唔會因為打唔到咁長而無跟hmpo打嘅全名呢?
都係睇彩數,我寄黎個時係寫簡寫都無打回頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞