『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
收左啦
今晚終於脱歐
前幾日老婆響台北松山第一次用BNO入台灣(之前用廁所板)
比個關員差d捉入房,問佢點解有2本護照
好彩有個高級職員出黎解圍
台灣D少香港人用既關口大家用果陣注意下啦
佢電腦check到有廁所板
唔係話台灣唔接受一人多國籍咩?用過特衰入境就要用番特衰
我估松山機場個別關員未見過香港人姐
我排隔離條隊都冇事
我BNO>廁所板>BNO咁用
BNO同CNOHK效力一樣+可以彈出彈入㗎
法律寫到明

呢單真係單純係有怪莫怪細路仔唔識世界
尤其濕爬一見人就冇事
中華民國

香港澳門關係條例

第四條 本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。

本條例所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

前二項香港或澳門居民,如於香港或澳門分別於英國及葡萄牙結束其治理前,取得華僑身分者及其符合中華民國國籍取得要件之配偶及子女,在本條例施行前之既有權益,應予以維護。

https://www.mac.gov.tw/cp.aspx?n=24F1371BF3738F96

入臺證需要有中文姓名,因為入臺證根據閣下的香港永久居留資格而簽發,所以入臺證要以香港永久居民身份證上記載的資料輸入。否則臺灣入境當局可能會要求當場辦理入臺證 ( 300台幣 ) 。
而家意大利block晒香港航班,不過我本身都係新加坡轉機去意大利,同埋我揸bno係咪唔會當我come from Hong Kong

黎緊三月尾坐Singapore airline去意大利
observations會出賣你
科威特禁止中國同香港護照入境。

BNO 有香港或者中國嘅residence permit or visa (我當係身份證/ 回鄉證/ 共狗居住證) ,過往兩個星期曾係香港或中國,會被拒入境科威特

過往兩個星期曾係香港或中國,會被拒入境科威特
年三十晚去左郵局寄空郵掛號
撞正武漢肺炎
份野仲係郵局 宜家仲話彈性安排至2月9日 再每週檢討
都唔知幾時先寄到
俾著英國未脫歐之前就可以
香港嘅BC同BNO點都唔會deport, 最多隔離
但而家冇居歐權
香港英籍華人鬼佬齊攬炒,應該中港澳台出發就出事
photo rejected
郵局都唔知幾時正常服務
去啦
HK POST都唔知幾時開門做生意
新加坡唔計香港
DHL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞