『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
可以,你怕唔怕佢整唔見你,會唔會急用?之前有唔少意想不到問題,要本特衰時企咗喺度!批你需時幾個月、話無收過、話你名唔啱寄返特衰換證先但寄極都未見等!建議都係唔好正本寄去,會彈性啲。其實手機影,自己彩印做文件都得,最緊要清晰無過底,一張紙上下兩面影像底面夾埋8個影像啦,無問題喎。
又唔睇doc
sor 自膠
唔該晒兩位ching
唔好意思幫朋友問
朋友爸爸有居英權計劃cert 但從未申請過護照
朋友哥哥喺申請居英權計劃嘅時候已經出世
所以嗰張cert 有佢阿哥個名
佢阿哥最近已經成功申請英國護照

但朋友喺申請居英權嘅時候未出世所以冇佢名
咁朋友仲有冇機會攞返英國國籍?

上網搵咗陣 有啲話有 有啲又話冇
佢老豆係佢出世個時有BC(我相信同假設佢老豆係1(1))->有
請準備出世紙同佢老豆張cert
有, 居英權bc main applicant可以將英籍向下傳一代
依條友講野真係無腦先信

主要係因為你係由疫區飛去,唔係因為你既skin color,如果一個美國人,由香港飛去,人地一樣都係收你皮

//大部分甚至拿著加拿大護照或者BNO,但到了異國,人家只會以貌取人,一個中國人外貌//

生於邊度同去申請政治庇護又有咩關係... 真係唔撚明

//瘟疫面前,大家只認人種,不認立場,假使港獨頭領梁天琦今天出獄,要申請政治庇護到美國去,我相信,只要他被踢爆原來湖北琦是生於武漢市,擔保西方各國會對這個政治犯耍手擰頭。//

香港本身成億口罩又唔提比左大陸

//一句「內地廁紙工廠即將停產」的謠言,已把香港人嚇得屁滾尿流,掀起一陣搶廁紙搶米搶物資「瘋」潮。瘟疫來了,我們連一個口罩都自給自足不了,昨日特首林鄭就宣佈,國家會給香港輸出1700萬個口罩解燃眉急。//

-----------
這是一條沒有標準答案的開放式命題:一場瘟疫,讓你發現什麼?

很多人說,一場瘟疫,讓香港人露了底,原來這個文明城市背後,有這麼多野蠻人。又有人說,一場瘟疫讓我們看到人性陰暗面,香港人自私、貪婪、愚蠢的個性盡現……

然而,我認為這次瘟疫的最大發現,也是給香港黃絲最重的當頭棒喝,就是:一,你是個逃不掉的中國人;二,港獨是一條死路。

這星期,一班朋友本來訂好了機票酒店到法國遊酒莊,因為疫情,整個旅程要推倒取消。我奇怪,法國沒事吖,為什麼不去了?朋友說:不是我們不想去,是人家不歡迎我們來,本來訂好參觀的幾個酒莊都來訊息說:不會招待中國人,有些法國餐廳也講明不歡迎中國人了,那我們去來幹嗎?

朋友這團人的成員全是生於香港的中國人,大部分甚至拿著加拿大護照或者BNO,但到了異國,人家只會以貌取人,一個中國人外貌,管你能說十國語言拿幾本護照,管你有沒有去過武漢有沒有踏足內地,在外國人眼中你就是一個新冠肺炎大毒菌,你就會因為「中國人」三個字被拒諸門外。

一場瘟疫讓我們發現,無論你入籍哪國、無論你能說多流利的英語、無論你多痛恨自己的基因,在別國人面前,在病毒面前,你就逃不掉被列為中國人,沒有例外。

看看停靠在日本橫濱港被拒入境的遊輪「鑽石公主號」就是最佳說明,前日王家加勒比遊輪公司已公開表示:「持有中國、香港或澳門護照的任何旅客,無論居住何地,都將無法登上我們任何的遊輪。」菲律賓、越南、科威特、孟加拉等國已禁止來自中國大陸、香港、澳門及台灣的旅客入境。意大利也暫停往來意大利和中國的航班,包括香港、澳門及台灣。

瘟疫面前,大家只認人種,不認立場,假使港獨頭領梁天琦今天出獄,要申請政治庇護到美國去,我相信,只要他被踢爆原來湖北琦是生於武漢市,擔保西方各國會對這個政治犯耍手擰頭。

至於第二個瘟疫帶來的感悟:港獨死路一條,更是明顯不過了。

一句「內地廁紙工廠即將停產」的謠言,已把香港人嚇得屁滾尿流,掀起一陣搶廁紙搶米搶物資「瘋」潮。瘟疫來了,我們連一個口罩都自給自足不了,昨日特首林鄭就宣佈,國家會給香港輸出1700萬個口罩解燃眉急。

之前威風八面說香港可以不用東江水、自己搞海水化淡的港獨友哪裡去了?你們不是說要光復到小漁村年代自耕自種食自己嗎?誰知今日一坨屎一個病就把你們難倒了,連廁紙口罩都要伸手靠國家援助的人,還有什麼資格說獨立?

屈穎妍
居英權既50000份之1

這是一條沒有標準答案的開放式命題:一場瘟疫,讓你發現什麼?

很多人說,一場瘟疫,讓香港人露了底,原來這個文明城市背後,有這麼多野蠻人。又有人說,一場瘟疫讓我們看到人性陰暗面,香港人自私、貪婪、愚蠢的個性盡現……

然而,我認為這次瘟疫的最大發現,也是給香港黃絲最重的當頭棒喝,就是:一,你是個逃不掉的中國人;二,港獨是一條死路。

這星期,一班朋友本來訂好了機票酒店到法國遊酒莊,因為疫情,整個旅程要推倒取消。我奇怪,法國沒事吖,為什麼不去了?朋友說:不是我們不想去,是人家不歡迎我們來,本來訂好參觀的幾個酒莊都來訊息說:不會招待中國人,有些法國餐廳也講明不歡迎中國人了,那我們去來幹嗎?

朋友這團人的成員全是生於香港的中國人,大部分甚至拿著加拿大護照或者BNO,但到了異國,人家只會以貌取人,一個中國人外貌,管你能說十國語言拿幾本護照,管你有沒有去過武漢有沒有踏足內地,在外國人眼中你就是一個新冠肺炎大毒菌,你就會因為「中國人」三個字被拒諸門外。
偷換概念 咁你地班撚樣係疫區飛過去呀嘛 人地當然唔歡迎你啦 換轉一個法國人由武漢返法國佢都會被隔離啦

一場瘟疫讓我們發現,無論你入籍哪國、無論你能說多流利的英語、無論你多痛恨自己的基因,在別國人面前,在病毒面前,你就逃不掉被列為中國人,沒有例外。
以偏概全 咁海外華人被隔離未? 遞解出境未?

看看停靠在日本橫濱港被拒入境的遊輪「鑽石公主號」就是最佳說明,前日王家加勒比遊輪公司已公開表示:「持有中國、香港或澳門護照的任何旅客,無論居住何地,都將無法登上我們任何的遊輪。」菲律賓、越南、科威特、孟加拉等國已禁止來自中國大陸、香港、澳門及台灣的旅客入境。意大利也暫停往來意大利和中國的航班,包括香港、澳門及台灣。
限制來往疫區運輸都好正常啫
即係美國牛有瘋牛症 都會禁止入口美國牛肉一樣

瘟疫面前,大家只認人種,不認立場,假使港獨頭領梁天琦今天出獄,要申請政治庇護到美國去,我相信,只要他被踢爆原來湖北琦是生於武漢市,擔保西方各國會對這個政治犯耍手擰頭。
成段9up冇邏輯

至於第二個瘟疫帶來的感悟:港獨死路一條,更是明顯不過了。

一句「內地廁紙工廠即將停產」的謠言,已把香港人嚇得屁滾尿流,掀起一陣搶廁紙搶米搶物資「瘋」潮。瘟疫來了,我們連一個口罩都自給自足不了,昨日特首林鄭就宣佈,國家會給香港輸出1700萬個口罩解燃眉急。哪有罩,你老母。 政府大把口罩機做口罩 咪又係全城冇口罩

之前威風八面說香港可以不用東江水、自己搞海水化淡的港獨友哪裡去了?
政府都支持海水化淡喎, 將軍澳海水化淡廠起梗啦喎

你們不是說要光復到小漁村年代自耕自種食自己嗎?誰知今日一坨屎一個病就把你們難倒了,連廁紙口罩都要伸手靠國家援助的人,還有什麼資格說獨立?
偷換概念, 香港人真金白銀同全世界買貨, 唔係好似中国咁R援助 OK ?

屈穎妍

唔該晒咁多位,等我叫朋友準備申請護照先
2020年尾會變幾多本?不過今年若果再無咩大動盪 續領人數應該都會回落返
今年睇呢啲
1. 會唔會好似舊年咁再個個禮拜打仗雖然呢個factor嘅result幾variable
2. BNO平權進展
有得平權變BC 即刻變300萬人
佢新申請,真係要俾正本hmpo,如果係皇冠頭怕唔見,俾錢出定核證副本好啲。另外佢個bc係嚟自繼承,所以下一代如果唔係英國出世,係無bc繼承,至於佢阿哥個bc唔係繼承,睇返佢自身張證書寫乜,有機會下一個代可繼承一代。
想問如果寄咗啲正本文件(例如出世紙)
佢會唔會寄返俾我?thx
居英權計劃cert
出世紙
地址證明

正常會
唔該晒
係doc搵咗好多次都搵唔到答案
啱啱認真啲睇就搵到了
HMPO 會用DHL 寄返俾你 放心
第1包係passport
第2包係你啲document
佢有舊BNO
唔關單程証事
真係最緊要有舊BNO
我屋企人資料乜都冇比都續到
唔會多囉。

831咁大鑊,加埋當時吹會俾BNO人公民權,所以9月、10月條數跳升。

平權我比較悲觀,只聞樓梯響階段,實質性進展欠奉
英國佬都唔係好靠得住,都係靠自己穩陣啲。 若果今年入到籍,第一時間要去入境處脫支。
因居英權拎到嘅英藉好似脫唔到支
好大機會都係同申請咗居英權計劃嗰批人同一個treatment
因為chinazi嘅concept一路都係首先你係chinazi人

不過其實只要係rights to resident in UK都已經可以係一個好大嘅trigger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞