『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
寮國,緬甸
支那護照有得申請
讀大學時有支那同學問我地係咪都要去日本總領事館整簽證,問我地坐咩車去
97前的美國visa
同佢講要去返佢個國家嘅大使館申請
早你10年反而係蓋印
日本
好好j ,新版係依隻色咪好囉,同聯合國撞色
你要嗰張嘢最低消費WH喎
靚條撚,個title page成個墓碑咁,黑白照車頭相咁
我都有呀,巴打
當年去日本要簽證,如果唔係學生,要有幾萬蚊存款證明
呢本係緊急護照嚟
想請教各位,利申有睇置頂message同埋google doc,
我本身有bno (啱啱出世個陣攞bb相),上網交申請個陣佢recognise左我係first time application, 咁我睇first time application 係要交parents birth cert同埋marriage cert, 但我parents 既birth cert好大機會搵唔番,如果淨係寄parents既marrige cert,再係additional info度列明返原因得唔得?

定係基本上我呢個situation可以照全部呢d document都唔使交,淨係交番一般需要既文件就ok呢?求有心人解答
邊啲畀唔到嘅寫信解釋
新system冇咗additional info
想請教各位,利申有睇置頂message同埋google doc,
我本身有bno (啱啱出世個陣攞bb相),上網交申請個陣佢recognise左我係first time application, 咁我睇first time application 係要交parents birth cert同埋marriage cert, 但我parents 既birth cert好大機會搵唔番,如果淨係寄parents既marrige cert,再係additional info度列明返原因得唔得?

定係基本上我呢個situation可以照全部呢d document都唔使交,淨係交番一般需要既文件就ok呢?求有心人解答
邊啲畀唔到嘅寫有親筆簽名嘅formal letter解釋
新system冇咗additional info
1. 舊BNO
2. 出世紙
3. 副署
4. 地址證明
5. 其他證明文件
其他證明文件有就比
冇就算喇
我bb 相bno ,冇比過任何父母資料都成功續到,解釋信都冇寫
副署有時好緊要
唔得就唔得
如果97年之前 我身處過外國係咪肯定我有BNO? 96年唔會有特衰?
用咗身份證大法/SAR先
所有申請護照費用一律唔會退還
謝巴打!
謝巴打!但我睇佢個What you need to send有parents’ documents所以先問清楚,又唔知點解佢reg我係forst time applicant 係咪如果唔齊文件都會叫我再交?但費事再交又晒多次courier 錢,btw而家申請係藍色
doc咪有寫點解變1st time囉
基本上最core要嘅係你自己啲證明文件
同埋countersign
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞