『薪火post』BNO續期資訊 (74) 2020年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
我同幾個同事一齊申請 我自己唔洗 有同事要
而家政府話包機,咁果70個比唔比上機?
有香港身份證就上得
支那註日領事館就肯定唔得
港府就應該得

到時吓留意新聞
報郵輪團。大部分都係老人家,真係拎外國護照都唔出奇;

香港後生果班。外國護照就9成係BNO啦

其實起度吹奏支那,特區護照果班,
去做下入境處,或者做下AV狗,
起機場睇下幾多支那人拎緊美國,加拿大護照出境香港啦
復活節要飛,而家搞趕唔趕得切
唔整一定唔得
每個人背景唔同,千祈唔好同人比較,你是獨一無二嘅!
原定3月29飛,我都啦啦淋幫啊媽續返本bno,而家到咗英國兩日仲未派比hm passport office,佢仲要比唔到我啊公啊婆d資料,同埋冇副簽到,希望趕得切
其實佢哋完全無需要收你任何嘢,除咗副署表!呢度一向用俹簁去形容佢哋辦事態度!咁究竟佢哋真心定無意,如你所講邊個有所謂!不過係收咗正本嗰啲最慘啫!
如果你有續開,基本上趕到機會極高,但過期太耐呢,就搵定後路了!呢度嘅故事係,永遠預算追不上意外!佢哋做嘢捉唔到路,有啲等好耐嘅,交齊資料文件都唔知點解咁耐!特衰永遠在手,續唔切都唔影響到個行程吖。
如果要副署但唔俾解釋又唔交嘅話,有機會轉做paper form叫你再簽過!咁又要搞一段時間了!有時個PE嚴謹,你無法預知,只可自求多福!
宜家哩段時間最大問題係寄文件所需時間耐好多
其實之前多人申請時,空掛平均兩三星期時有所聞!要快一定速遞公司,就算郵局speed post都可以慢!
Speed Post平呀嘛
不過我剛剛幫老豆續
星期六郵政局寄
今日已經上飛機
唔係真係慢

P.S. 我件口罩件Speed Post入黎就塞住好慢啦
希望冇事...

我都好快到咗英國,但冇人派件
15 16係星期六日啵
大家要預多少少時間

On Sunday, major incidents were declared in south Wales and parts of England, as parts of the UK were buffeted by wind gusts of more than 90mph.

Storm Dennis: Flood threat remains after weekend of disruption

https://www.bbc.co.uk/news/uk-51526879
郵局所有嘢,正常唔會慢,空郵掛號四個工作天之嘛!但當太多人用,用爆咗佢個限額,就會慢!香港其實上到機都無問題,早幾個月出事,全部係英國皇家郵政慢件!不過呢排香港少咗機少咗件,或者整體上幫英國快返啲囉!利申:我份當時都係掛號飛去,五天簽收了!
咁快既你我4號寄,至到而家你尾三果個步驟
你早幾日咪一樣撞正大風暴咩Ciara嘛
仲有,若果不幸被拘留,當地政府只容許入境時國籍國家行駛領事保護。根本無得揀。 幾年前埃及單嘢搵香港政府乜春都做唔到,因為當事人係用BNO,只有英駐埃及大使館可以介入。
我份補件副簽都到左了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞