買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
暫時消息係咁
但x900h都提埋hdmi 2.1,奇怪x950h冇提,我覺得會有份升級加埋
每日長時間開著最高亮度先要驚燒印
正常用每日開幾粒鐘五六成亮度冇咩可能會燒印
啱啱行過 tko
Fortress 有 road show
65" 9500g $19680 送 $3000 coupon
再經過 tai koo
仲要平 d
$19020 +$3000 coupon
好平
諗住買
上一上嚟先醒起無 2.1
係喎 C9嘅Alpha 9 processor配合hdmi2.1可以輸出4k120hz@4:4:4
以目前2080ti,hdmi2.0b都輸出到4k120hz但4:2:0啲色...
想問 75吋 5萬樓下有咩推介
幫女朋友睇左65吋但話未必夠大比兩老睇
本身望開 LG c9 Samsung q80r 一去到75 就 out budget
電視同梳化嘅視距幾多先
樓上有巴打建議用紙皮砌四條邊整個電視模型出黎比對下
砌65吋同75吋分別兩個
我見格價網寫75" q90r細鋪賣緊52990
我估q80r應該就唔會貴過5萬掛
q80r 無75
佢應該想講q90r但打錯咗
5萬budget 一係LG C9 65吋,一係俾多3千買q90r 75吋
最重要都係睇返係咪真係需要買到75吋咁大
而家本地香港電視機品牌,係咪得Contex同VDigi?定係都已經執埋?

好似呢系列post都未見有巴打提過?係咪完全唔會考慮?
做咩遮?你有推介?
睇緊49”電視
淨係睇電視 睇戲 唔打機
屋企廢老會玩apps

原本研究緊49x8500g
因為行android
但係49"冇airplay2 (55或以上先有)
x950g 就冇49"

samsung q60r就有airplay2但係自家系統
要玩apps係ipad mirror上去好似仲方便
LG 49SM600好似都有airplay2
同埋韓國製呢樣吸引

samsung lg sony大家會點揀?

想問下android tv係咪仲係好多apps裝唔到?
如果係的話就唔使諗sony 玩airplay2算
唔suggest 49吋*** 全部50hz
lg 唔係oled麻麻哋 btw sm600?
巴打應該講緊sm8600,btw,呢隻係咪假4k?
打錯 SM8600先係
想問下49” Q70R係咪都係50Hz
如果上55”的話 X8500G同埋Q60R會點揀?
無錯 49Q70R都係50hz
X850G Q60R 其實幾close
兩部都係入門至中階 冇local diming
ips vs va panel
rtings嘅專業評測各有褒貶
可以睇下佢嘅比較
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-x850g-vs-samsung-q60r/895/780?usage=7318&threshold=0.1
q60r x8500g sm8600入面
得 sm8600有local diming 不過好弱 其他各方面都一般
見到部lg c9陳列品 開左三個月
計埋回贈 贈品
八千左右就有
Oled陳列品
開三個月,又平成皮野
唔係長播tvb
所以
屋企組合櫃只可放32‘’
暫時睇中w660g 32係咪最好?
定係其實32吋買$2000樓下就得?
有冇介紹唔該
初時我都係咁諗, 最後買左pan用左兩年都係開netflix (60%) youtube(20%), 電視(20%), so far個system非常stable 同smooth , 另外加個盒仔睇大陸仔live 足球

個人覺得bulid in android tv 靠唔住, 因為早年成日聽sony 機主話多bug 系統又慢我先至買pan, 真係無後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞