買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
應該又出一轉更新推送
76都見到有人更新
加firetv我覺得好啲,Android一多小小app真係又會越用越慢,如果我真係買sony我都只會裝youtube同netflix,其他香港電視app普通高清訊號,求其一個tvbox夠做啦。所以買sony同買p記我覺得冇乜分別。
利申: 未買,都係觀望緊,暫時想買P記880H
都諗緊gx880,等下3、4月會唔會減價
3,4月會季節減價?
因為5、6月出新機,舊年款要清貨
Android tv 一樣裝唔到now E, 想用電視睇now E得兩個方法
PC/Mobile device chromecast射上電視
用佢個濕鳩盒

如果佢有App裝到既話我係唔介意課多個月費睇now新聞台架
巴打,考慮緊買880h打機、睇netflix,建唔建議?有咩用後感
唔建議49"用家買samsung,閹割panel冇100hz refresh
Samsung要55"開始先有100hz
剩 打機 netflix 夠用有突
D色真係靚
黑位爭Sony幾遠 就好難答你
我諗要搵到間鋪俾你可以咁試先得
麻煩巴打,Samsung 49 閹割100hz、lg又假4k,最後應該不出P記同Sony

Netflix dolby vision 表現好唔好?
但係上網冇咩set機教學呢樣衰,鬼叫P記美國唔賣
我都幾滿意,雖然set機呢part
就算rtings有做review,佢個recommend setting只會叫你set去最接近色溫6500k既preset+ off曬所有processing;
再加上有一部份人(例如上個post都有)係睇慣一般/動態 preset果種偏冷加左藍光既色溫,睇過rtings個setting後都係轉返
睇香港電視台 偏冷討好d
睇戲/netflix 可以用返normal/偏暖
求解
建議你去電器舖拎本samsung QLED 8K 2019 Collection,後面有比較表

最明顯係

Q70R
HDR技術 Quantum HDR10+(1000)
影像對比 Direct Full Array 4x
區域調較技術 Direct Full Array
音效 40W 2.1CH

Q60R
HDR技術 Quantum HDR10+
影像對比 Mega Contrast
區域調較技術 -
音效 20W 2CH

仲有有D野,同樣係49吋,Q70R有,Q60R冇,要55吋或以上至有
韓仔以前假4K, 依家唔知會唔會係假8K?
但係49吋黎講,好似得SAMSUNG Q70R音效有 40W 2.1CH,其他49吋,都係得20W 2CH
我認我係
即使用到旗艦都係較冷色溫黎睇普通電視,真係順眼啲
不過睇戲就一定會較返去還原真實既暖色
大耐用唔係好事,我唸5至7年都夠晒

童年陰影,細個比一部太耐用既日立電視機累死,十幾年死唔肯壞,老豆老母又唔肯換

當年電視機進化速度幅度,快過大過而家好多,幾年可以完全唔同晒,
到90年代前期,已經又火箭炮又畫王又貴麗單槍,我仲挨緊部80年代頭機款,類似咁既野
冇麗音冇遙控冇NTSC,真係完全不能接受。

仲要因為咁,本來好辛苦求到老母應承買超任,點知佢一聽話要換國際線路電視機(超任只有NTSC輸出)至玩到,就

後來終於出左D山寨外接轉換器,可以將超任個NTSC訊號轉成PAL,不過質素就,無耐都要焗玩左3年,至終於換到電視機
我個區有Pan記專門店,不過播套片微粒粗,間舖又陽光直射成個畫面反曬光

我想同場比較吓Pan記同sony, 好似GX880 vs 8500G/9500G咁, 其實大家知唔知邊間有多款放出嚟比較到?
請問邊度有PANASONIC電視機catalogue?

我見幾間連鎖電器店,都有SONY、SAMSUNG、LG 既catalogue,當然又係SAMSUNG最多最厚,PANASONIC搵極都冇,係咪真係PANASONIC少佣所以佢地唔擺
銅鑼灣sogo有P記專門店,隔離又有AV Life
試下去 AV life
AV life 公道d
百記果d 屌佢老味 剩sell一部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞