買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我果部pan內置有youtube,netflix
似乎有chromecast睇youtube search嘢方便啲
其實只要手機連電視同一個wifi,就唔洗chromecast都可以射youtube 上電視
冇錯, pan機只係睇netflix youtube方便
facebook同其他影片app 例如hmvod都唔識射
相反sony機幾乎睇咩片都有粒投射掣, 一禁就可以投射
我睇示範,chromecast好似再方便啲,唔駛一定好似mirror cast咁你手機播緊乜個電視就播乜,chromecast可以播緊同時手機做其他嘢,唔知係唔係
未買netflix唔清楚, 但電視有內置netflix app應該冇問題

另外x9500g實測可以用windows 10投射出atmos,
電腦-->用網絡投射電視-->arc 傳dolby digital 去amp-->出atmos
如果dolby TrueHD就冇辦法, 唯有電腦經hdmi將聲畫傳去amp, amp再將畫面經hdmi傳去電視, 同時出True HD atmos
唔係,我講果種唔係mirror
總之簡單嚟講

Chromecast:
電腦/電話 咩春野都好易射上電視
適合懶人 / 老人家

冇chromecast:
自己用返 + 裝返特定apps 去投射,
但未必個個apps都有得射, 有都要研究一大輪
只有youtube netflix方便
適合電腦達人
有chromecast, 喺房用手機上咸網都驚按錯掣cast咗出廳
記得之前有巴打同屋企人喺廳食完飯之後飽暖思淫慾,諗住入房打飛機,又唔記得off ,仲cast咗出廳部電視搞到佢老豆要拍門,話畀番場華倫西亞佢睇
你應該屌番你老豆,自己打完J咁自私叫你停撚左佢
好似佢老母都喺廳度
X9500G有無制可以睇番播緊咩畫質/制式?
用緊, 但唔識, 研究緊點樣show到
請問built in chromecast 射netflix係咪出4K dolby vision?
我冇訂netflix, 等人答
Remote右下角 i+掣
電視support dolby vision就可以
請問師兄知唔知pan記嘅easy mirror同chromecast係咪差好遠,定係佢只係好似mirror cast咁?
其實唔使為左chromecast咁煩惱
Chromecast可以另外買
Google store都有
我屋企部十年前電視插左chromecast都唔錯
都得,我上網睇左要出4K就要買Chromecast Ultra
只係霸一個hdmi位 好易用 係app㩒個制就射上去
睇中左LG C9/E9,但新model應該過幾個月就出,依家買好定再等多下好
見依家好似清緊貨,但個價又好硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞