買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
請問SONY - KD-49X9000E依部低唔低屌

見佢 Price 7000蚊有交易,重係最熱門電視

平時主要都係用黎睇下Netflix 同 Youtube,定係有其它更好既選擇
9000E三年前㗎啦 依家邊度仲有得買
就出9000H啦
不過香港未必出
而家一係等9500H 一係買9000G
我屋企部9000E 部用咗兩年幾
so far so good
55吋 9000g 定係9500g 好d?
9500G #1
9000G冇出55吋
唔該晒巴打

其實通常出新機款,舊機款會減幾多

今年新機款大概幾月出
想問買samsung 55” Q80R 加埋佢 Q80R soundbar o唔ok?
約20K budget 諗緊換咗而家部十年P記電漿,有兩個choices,
1. A8G 55"
2. P記GZ1000 55"

平時打PS4 同netflix多
音響會砌套3.1.2,所以唔諗電視音質
只考慮畫質,耐用,使用體驗等

邊部好?
一定唔會有貨架喇

我兩年前世盃先黎壞電視,即買9000e 新列品都7千左右
用到宜家冇穿冇爛
大家好,
請問6k budget
43"/49" best buy係邊一部?

6K就P記49GX800H
如8k
sony x9000 定
panasonic 880h?

sony貴200

av life 信唔信得過呢?
x9000 full array喎
上網有人咁講

GX880 - HCX pro (2019 OLED 同級 影像處理器), 側背光120Hz IPS 屏幕,local dimming,Dolby Vision, Dolby Atoms, HDR10+, USB電視硬碟錄影, input lags ~15ms

X9000G- X1 Extreme (2017 A1 OLED 同級影像處理器), 直下背光120Hz VA 屏幕,full array, Dolby Vision, 冇Atoms, 冇airplay, 不支援USB電視硬碟錄影, Input lags ~24ms
同local dimming有咩分別呢?
睇spec好似各有所長咁
一定係x9000g
就算兩者都有local dimming
full array led =直下式 led 點睇都好過側式edge led
直下式光啲 光度平均
edge led比較易四角暗
而且電視va > ips
所以肯定x9000
你可以睇吓rtings篇文
https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/local-dimming
好,我咪下書先
心郁郁
好多巴打手頭都好鬆動bor, 畢直好多
其實你哋買黎預咗用幾耐?
又或者宜家D 電視用到幾耐?
心郁郁想買LG B9 55吋
43" 呢家最抵玩都仲係 GX800? 仲有冇邊部可以考慮
又有傻仔中伏
點中伏法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞