買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
普通用家,想問下sony x8500g$5200抵唔抵玩?
會唔會熄燈睇戲或者打機?
會就唔洗考慮,個背光全黑畫面下應該係歷代X80/83/8500最差
Android system,Dolby Vision/Atmos同埋CPU spec與同年機種比較又係被閹割
係勝在打機有100Hz Panel, 真係好流暢既
多謝解答🙏🏻
真係咁差? 咁如果x7000p 會唔會好啲呢?
X7000直頭係電子垃圾
冇Android tv需求43吋又要日牌既話建議Panasonic
部X8500g 真係差到咁?
我貪佢係android TV, 加上五千二蚊有找
可以參考rtings review
Black uniformity
2019 X85G

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x850g

2015 X83C
[img]https://i.rtings.com/images/reviews/tv/sony/x830c/x830c-uniformity-small.jpg
[/img]

rtings個X85G係用55"model做test, VA Panel同43" IPS Panel表現會有出入
以上兩部我都用過,換X85G前係用X83C,本身X83C個背光都已經唔係好,只係估唔到X85G會比佢更差
多謝你咁詳細解釋畀我聽
不過我都唔係好明, 其實我求其有部電視睇下玩下ps4就ok啦
咁X85G都OK既, 原生100Hz Panel打機冇得輸
呢樣都係Panasonic同級做唔到既
師兄你講到咁差但係你又買嘅?
依家5200值唔值得去買呢?
唔買又點知中伏呢
佢5月出我6月買,press event同showroom都睇過實物
邊估到實際用落會係咁
照計你睇過都唔會相差咁遠㗎?
showroom唔會熄燈比你睇,你會直頭覺得同隔離部X9500甚至OLED無咩分別
唯一係showroom試到既野係得流暢度,你叫staff開個CCTVB 83你睇就知(唔想都冇辦法,事實係得佢有24小時走馬燈比你隨時試到)
真係非常抗拒就問下可唔可以駁落PS4度打鋪FIFA/Winning睇粒波都得
饒恕小弟白痴, 熄燈睇會出現乜嘢問題
lg 49sm8600 定 *** Q60R 呢?同級其實睇中P記49gx880,不過前兩款平2千,所以先二揀一
#31提及過既問題
幻想下打機loading/UI/cut scenes全黑畫面, 睇戲上下黑邊
呢D睇個人接受程度,部X85C我淨係用黎擺房睇電視同玩PS4影響都唔太大,但係睇戲真係不了
照計你睇過都唔會相差咁遠㗎?
showroom唔會熄燈比你睇,你會直頭覺得同隔離部X9500甚至OLED無咩分別
唯一係showroom試到既野係得流暢度,你叫staff開個CCTVB 83你睇就知(唔想都冇辦法,事實係得佢有24小時走馬燈比你隨時試到)
真係非常抗拒就問下可唔可以駁落PS4度打鋪FIFA/Winning睇粒波都得
饒恕小弟白痴, 熄燈睇會出現乜嘢問題
#31提及過既問題
幻想下打機loading/UI/cut scenes全黑畫面, 睇戲上下黑邊
呢D睇個人接受程度,部X85G我淨係用黎擺房睇電視同玩PS4影響都唔太大,但係睇戲真係不了
你真係好專業
呢度大把巴打專業過我啦
我係從用家角度出發咋
電視Panel大把規格我都唔係好識,好似IPS同VA Panel既實際分野我都未分到, 背光edge backlight同直下式既分別又係唔知
淨係知SONY自己吹左幾年既Full array LED技術令到背光表現迫近OLED囉
咁真係問你, 本身我都係sony死忠, 如果要求唔高, 依家五千二蚊買唔買得過呢?
比個conclusion你
我個人認為買電視主要有以下三大考量
1。流暢度(Panel hz數)
2。真/假4K(呢樣日廠暫時冇,想知詳細自己Google, 某韓國大廠專係LED機種出假4K)
3。背光技術(IPS, VA, OLED Panel)

總之記住產地係同部機表現完全冇關係就得
MIJ一樣會出事
而且日本本土自己係賣MIC貨
買得過,呢個價錢除左個垃圾背光之外都冇咩好投訴架喇
100Hz真係冇得呃人,同其他50/60Hz機比係即時睇到個分別
我所講既缺點其實只會係熄燈睇先會明顯
x85g個response time仲係sony機入面最快
X85G >=55"仲起碼有得升
A8G
rtings x85g一樣係用ips
寫明Sub-Type IPS (except 85")
即係罪大2019line up要X9000以上等級先有VA
2020 香港個marketing strategy仲係上年個lineup咁搞法相信會趕唔少客去Pan, 甚至泡菜機
個9.0 Pie AirPlay更新post十個comment十個都係屌柒罪大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞