買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
繼續討論
邊個中左1001唔識自動開post

啱啱個post有小小問題而家再出多次post
小弟乃新手 如有錯漏請求賜正
43” 4K (入門級)
Sony 43x8500G: 100hz ips edge led 背光 冇local dimming

P記43gx800h : 50hz ips edge led背光 有local dimming, Dolby Vsion(DV), hdr10+
P記43gx600h : 50hz ips edge led背光 冇 local dimming

***ru7100: 50hz va 冇local dimming 有hdr10+

49“ 4K(入門)
Sony 49 x8500G: 100hz ips edge led 背光 冇local dimming

*** ru7100:同43”一樣

P記gx800h : 同43“一樣

49”(中高階)
Sony 49x9000G va 有local dimming full array DV

P記gx880 ips edge led有 local dimming DV

55” 或以上(中/高階)LCD:
Sony X8500G同43“/49”分別係多咗DV同 Dolby Atom
Sony x9500G :升級版9000G 有晒佢所有feature 處理器再提升

P記gx880 :同49”一樣
***55q70R: 100hz va 表現同x9500G相若 ,冇DV,但有HDR10+
***55q80R: 100hz va q70R升級版 ,冇DV,但有HDR10+

65”或以上 (高階)LCD:
***Q90R Q80R升級版,可以媲美OLED嘅LCD

55” 或以上 oled:
目前所有oled tv 都係用lg 100 hz oled panel,分別係用左咩技術去改良同埋比左咩配套

Sony A9F/A9G:有dv有earc,A9G會有airplay2 update不過唔知幾時有,有hdr dynamic tone mapping,color volume比其它oled稍微好,但係亮度稍低

Sony A8G : 有dv,但只有2個port 可以full bandwidth hdmi 2.0

P記GZ2000:有dv同hdr10+,有hdr dynamic tone mapping,custom pro panel,亮度會比其它oled高
P記GZ1500: 配套同功能上同GZ2000差唔多,差別在於個音響step down
P記GZ1000:配套同功能上同GZ1500差唔多,只係影像處理器同音響再step down

LG C9:有dv有earc,有airplay 2,4個port 都係hdmi 2.1,會有g sync update?(need fc),有dynamic tone mapping

LG B9:配套同功能上同c9大致相同,只係影像處理器step down

last post: https://lihkg.com/thread/1749806
光復香港,時代革命
五大訴求,缺一不可
留名
屋企有部LG UM7600
部電視成日斷上網,但明明屋企個WiFi 仲用得
依家佢每次斷我就要熄Modem Router 過一陣再開過等部電視connect 返Internet 不過有時都會唔成功要試多幾次
約上門檢查吧

唔知大家有冇睇過,覺得可信性有幾高

LG電視機冇用過,淨用過手提電話,伏到仆街,電視機反而最耐用?雖然電視機太耐用唔係好事

最滿意SONY?用左8年,唔覺得佢有咩特別優勝,仲係四大品牌唯一一隻全線冇錄影功能

作為一哥既***居然影到冇

TOSHIBA最唏噓,當年係威係勢既火箭炮,而家淪落到咁,仲要係支那TCL貼牌,時代的眼淚
Lm
1001完又唔撚開 見到新post又走入黎
我係之前中左1001
post完就訓,冇留意中1001
抱歉唔好意思
A9F停左產冇貨,A9G又太貴,點算好
2020新款大概幾時會有得賣?
一樣...好慘
一般五、六月,所以2019款就三、四月開始減價
家用 budget 2-3k
最好有40‘ 襟用
有咩推介

price.com頭三間高分就有AV Outlet、CompuMark同時機,白唔白就等其他巴打分享下
49 9000g是否已成孤兒仔

以後見到佢唯一一隻尺寸獨立出黎既型號要醒水
或者下次直頭唔好再買SONY

btw 唔係潤你,我都中左43X85G伏
有咩咁伏?仲諗緊3月減價嗰時入手
pan記最耐用吧
背光表現以中階價錢係不能接受(原價8K計)
呢次9.0 Pie update 冇43/49X8500G, 49X9000G份即係基本上Oreo 8.0係佢最後一次大更新
日本本土版43/49X8500G係開箱已經係8.0 Oreo support AirPlay, 同埋人地係無X9000G呢條line

SONY 2019 lineup 49" 以下型號全部都係撚狗

最後當然唔會漏左A8G, 不過呢個撚狗係全球性
買左A8F就無再睇電視Po了 A8G點撚狗法
披住OLED皮既X85G/X90G
邊度仲搵到B8
想睇Netflix係咪唔應該買Samsung
話時話,以前模擬電視,要國際線路,一機食晒PAL NTSC SECAM,
點解而家數碼電視冇要國際線路,部部都齋DTMB,冇一機齊晒DTMB、DVB、ATSC、ISDB?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞