買電視機換電視機集中討論區(修正版)(8) 有問題請睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
thx 巴打
sony 真係好on9
啫係當49”以下唔係電視
因為係鋪頭睇啲色好怪 想睇下有冇人用
緊睇下有咩意見啫
係。比佢狗咁撚
蝦人屋企細就唔應該享受電視
x9000g連earc都無
soundbar都唔洗買
最on9就係今年9500h有49"
唔係有咩
得arc
eARC 等唔等於hdmi 2.1
55’ 4k左右係唔係都係買***ru7100?
唔該哂🙏
但有機會冇hdmi 2.1
但9000H有
睇過實物 電視d人一郁 塊面會有明顯殘影 反而lg 7400/7600 冇出現 都唔知點解 大家差唔多價位
想問下x9000g無earc
咁我買部ht-x8500 sound bar果啲Dolby surround dtsx係咪全部用唔到?
43gx600h 同 ru 7100點揀好
主要睇新聞、睇電影、玩PS4(暫不考慮ps5)
Z9F光度高過X95G,另外local dimming效果更好因為分區多
兩部都有份升9.0,另外Z9F 4GB RAM又好過X95G得2.5GB RAM
問題係價錢要貴成萬就唔值,但睇price網兩部差唔多價
一直考慮緊換49定55,如果揀sony係咪揀55好過?
一定係55x9500g
49一係你等h
想問 A9F 有冇伏
主要 ps4 netflix
冇伏 勁過 sony 2019全線OLED
不過前提要有貨
搵到有A9F記住單聲,我都好想買
幾錢呀買左 我都考慮緊呢部

有無咩Netflix 劇/戲可以介紹一下 等我feel下
Our Planet 都可以試下
黑位 動物跑動都有 套野拍得好靚
我用鮮艷杜比
背光 40
對比 60
亮度 - 2
色彩 65
色調 - 3
清晰 65
色溫 標準

試左套Out Planet 真係靚同順暢 可能真係受惠於120Hz panel
但我諗要搵部60HZ 拍埋一齊睇先睇到有分別
另外我跟你setting 啲色唔係咁岩自己口味
對比度我推到上90 色溫我揀暖1 好似靚啲
雖然oled好靚但部iphone試過burnin怕部電視又中招
所以諗住買samsung qled Q80r 配60r soundbar,主要要黎睇Netflix同打 ps4得閒聽歌,想問吓各位巴打意見咁樣ok嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞