Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我冇d500呀,得850,
操控點都係d500好d架喇,vf冇待機冇delay已經好好多
200-600冇M/A又係差D
放Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED, Nikon ED AF NIKKOR 80-200mm 1:2.8 D 小黑3 MIJ, 有意留tg
Am I alone? the F lens focus faster on Z7 than D850/D3s?
5 days ago
Never expected this happens, put on an F mount 85/1.4G on Z7 (of course with FTZ adaptor) today and find out this combination focus faster, except the motor noise is louder (than on DSLR body).

I'm new to Z7, always believed the nikon mirrorless AF tracking is not as fast as it's counterpart DSLR (say D850), not to mention an F lens adapted. Tell me I'm not crazy, this is a happy and sad surprise to me...
加多少少上D750會順手好多
係 除非真係一定要budget行先

不過講真如果你已經有成套Fuji無反打算雙修
純粹想要部FF單反用得返啲AFD鏡玩下
而且除左要Full frame畫質之外乜都唔care
咁D610都冇所謂 Nikon單反唔會差得去邊

如果你有諗過放曬Fuji轉會nikon做主力機既
咁就揀D750啦
有無z6用家揮下手~
有冇巴打仲用緊D700
平時玩開Sony依家攞翻部真FF單反出黎玩手感真係好撚正
插ef鏡拍片
請問而家係咪未有副廠出Z mount dx鏡?
有冇巴知1735/2.8餵唔餵得飽850
定係入龍仔嗰支好啲
但就犧牲咗35/2.8
而家有2470G
唔得,枝1735畫質好一般
其實都係上世紀產物
高解像機就用返新出既鏡啦
龍仔支17-35/2.8-4評價唔錯既
支1735/2.8D分分鐘收到f/4都唔夠新鏡sharp

或者索性直上1424G
依家二手價好抵屌
唔該曬
如果咁我應該淨係會諗龍仔同埋1424

但1424同14/2.8比
邊支會好啲
Z mount好似一枝副廠都未有
一定係1424G
超廣角定焦比較難用
而且1424G畫質應該好過14/2.8
其實龍仔15-30G2同Bigma 1424 art 質素都好好
不過重就真
本身用開nikon單反,想換部無反,但心大心細唔知揀Z6好定Z50好。Z50又輕又細,價錢又平一截,好吸引,但又好似冇理由去返DX咁⋯因為之前都已經賣晒啲DX鏡上FF⋯
z6 好抵玩
如果咁我應該唔會考慮14定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞