Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
如果你無f mount dx鏡嘅話 Z50應該係個比較明智嘅選擇 而家好似無淨body賣
想問下Z7 用M size Raw 影出黎嘅畫質會唔會好過Z6? 高ISO嘅表現又會接近嗎?
想要反mon就5600
想要輕巧就3500

利伸:上年面對同樣抉擇,最後揀左3500 輕巧方便

不過而家揀無反好似好啲
Z7 raw m size 係 6192x4128
Z6 raw h size 係 6048x4024

低光表現唔清楚。無拎過曬兩部機一齊試過。

上年鳩下鳩下走去買左D3500
當時啲朋友已經不斷勸我唔好買單反
結果而家不斷心思思想轉無反
有幾多人 對Z5 有興趣
本身用緊D610 ,但對z5 好失望
手殘比左負評
cls z50 雙kit好撚sharp
我等緊 就咁睇放出黎嘅評測都算唔錯
ISO640以下同Z6打和 6400以上先輸小小 夠用
dynamic range就等專業機構測試 佢用D750 sensor應該唔差
可以插兩張SD card 正到爆
雖然mon唔夠Z6Z7靚 唔係MIJ
不過如果佢價錢降到8000港幣或者再低
對啲唔需要拍片嘅普通用家黎講其實幾夠用
係差在Z mount鏡有啲貴 一支85.8都要6000 14-30要9000 好鬼貴 又冇sigma 又冇tamron
睇住Sony新嗰支sigma 85.4流口水
自膠 係ISO 6400或以下同Z6打和
其實Nikon唔使開放得多
開Sigma一間就夠
點解會失望
你覺得差咗啲咩
其實龍仔都唔錯
龍仔我當佢有Sony做股東唔想開比佢
Sigma無乜衝突應該易啲?
其實雙 sd卡已經有聽用家意見

連拍4.5 太少 , 如果6 張 感覺易入口,
拍片 crop就 硬係差少少 ,但我明要同z6 分級
想問問z50係咪要場景mode先用到人狗眼面偵測
It's recommended that you should read "Photography" at your convenience. It's a wonderful book written by Tiera Deschanel, Zooey Skovbye, Avril DiCaprio, Leonardo Lavigne, Dua Ferguson, Selena Lipa, Susannah Gomez and Celine da Vinchi.
我都考慮緊z5

以今時今日嘅標準4.5的確唔夠
但以我自己嚟講啦,我九成時間都係用單張,但當然唔少師兄係長用連拍

拍片而家都係大趨勢,但我買咗850返嚟年幾兩年都淨係拍過一條片

諗z5係因為想玩啲舊鏡
始終咁短嘅法蘭距太吸引

我本身D610 長開連拍, 玩開 job一次都2-3張
當入門單反都去到6張 or 8張以上
4.5 張好難接受

另外其實想影小朋友, 拍下片, 你就明我點解失望
主要同sensor有關 D750同A7ii個sensor afc個自動對焦係差啲 要連拍超過4.5張 會對唔到焦 Nikon係比左個100%可用嘅4.5比用家 而唔係比個唔可用嘅6張或者7張

Z5 processor係用Z6嗰粒
sensor冇辦法 要搵Sony買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞