Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
露營hea影
個框無得縮細?
新af 問題好多人話個框邊位hi 到的都中焦。。。其實同以前dslr 一樣。。。係d5 開始先正中間對焦
想問下新手自行清理感光元件難唔難?定都係送上服務中心好啲?同埋當初買嗰陣上去拎贈品同優惠價買L板時,有張form填問5百買3次清理服務但我嗰時唔識以為用唔着無要到,無諗過個靚月就入塵有點點 而加上仲有無得補飛定一定要原價返。除咗服務中心仲有邊度有呢個服務?
https://nikonrumors.com/2020/02/25/nikon-z8-and-nikon-d850-replacement-rumored-to-have-a-60mp-sensor.aspx/

Both the Nikon Z8 and the Nikon D850 replacement are rumored to have a 60MP sensor:

There will be 2 more Nikon mirrorless cameras announced this year, one of them should be high-end/pro (Z8?)
The Z8 is rumored to have dual SD and CF express cards slots, vertical grip option, pro body, higher price tag (previous rumors suggested two CF Express cards)
The high-end mirrorless Z camera will be announced before the Nikon D850 replacement
Nikon D850 replacement is not expected in 2020, maybe in 2021

60MP既Z8就出,pro body,直度,CFE+SD槽,我諗要兩皮幾
衣家千祈唔好買Z7
兩皮幾。。。。無乜可能
如果我而家買D750 會唔會好on9?
我本身得部DX 機,但想試吓FF機
Z6會係個合理啲嘅選擇
咁我再研究吓先
重量
小小黑個樣 造功 同hood都差好多唔用tripod foot個樣好怪 金字又易甩
小小黑edge to edge sharpness係好過小黑,同埋輕一半
我係放左小黑入小小黑,重量係一個好大嘅問題令我買左幾年都無拎過出街用,入左小小黑就成日拎去影貓
用緊D7500, 影星用samyang 10mm 2.8好定Tokina 11-16mm 2.8好
d600 囉,二千幾
純畫質同z6比 都差唔遠
舞台咪用2.8
sigma 18 35 f1.8
f/4炮仔一路都係講機動性
只要你唔需要呢樣野而又俾得起的話就當然上小黑啦
Nikon有raw
即係Z6 比起D600 貴係新啲方便啲多啲功能咁? 如果真係識用相機,最後用邊部影都差唔多?
Z6因為有IBIS防震,viewfinder又會(差唔多)即時俾到曝光結果你睇,而對焦點覆蓋全域
上面呢幾點我個人覺得就算俾本身已經「識用相機」既用家,都係可以幫到手既功能

另外我唔記得D600系列係用邊堆sensor,不過原則上Z6係同D750/D780同級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞