Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
要平要返咁上下造工畫質有返咁上下可以睇下1870
不過呢支鏡真係有番咁上下歷史未必咁多keep得好
810都有走焦呢個問題?
想問下巴打你部機係咪左邊走焦?
另外想問下巴打你覺得D3S點
d3s 同 d810都擁有過
追焦d3s好好肯多
影舞台810應付唔黎
高ISO縮圖 d3s好少少
d800 基本四邊都會走
無定向
有d 鏡遠走,有d 近走
D3s 用幾十枝鏡無一枝走,全對焦點準
畫質睇落勁

d3s 最強係佢個高iso Dr
1600後勁高像素機一級以上
電用多幾倍,大雨大雪大沙塵,50度溫差完全無問題,重係有道理
d3s 基本未試過有野追唔到。。。。打飛羽都勁準。。。。
810試過幾部無一部準焦,成日要+20
我聞相撚真係會睇到分別。。。高像素單反唔準焦我不如買濕鳩 DC 仔
走焦好多時機身問題
同一堆鏡全走
或者全部無走

d800 d810玩過廿部都黎緊
得手頭呢部無走
btw z6 同準焦的 high iso 機比真係差一截,新engine 連低 iso 都抹埋

無後悔蝕賣
我都z6離場
d780好唔好
希望nikon既各位幫幫手

部相機發咗霉
https://lih.kg/1962561
上網check過,啲人話鏡頭入面一有就仆街,而家好淆
你鏡有咪染囉好正常
一撚樣 enginee
有說 sensor 加左對焦點影響低 iso 畫質,d850都係靚 z7 少少
當然佢高iso 咁抹法實靚仔,但放大真係穿哂崩,仲衰過以前d3s, 有lv 係好在唔使驚走焦
想問呢個時候入手d4 抵唔抵買
d3s 色水仲好
唔推薦買d4?
另外想一下d4同d4s主要有咩分別
thanks!
我見到d4二手市場around 8000
心動想買部高階ff機
用黎拍d wildlife同動態野
想請教下nikon ai/ais 依d老鏡去邊買穩陣d?
香檳/星際?
d4 白平衡垃圾
d3s 就好多時發覺唔夠像素
期待Z mount快啲出齊24-105同100-400 加枝大光圈定焦就可以走天涯
F mount 24-120同80-400對比c同s同規格真係買唔落手
684vr轉684gm真係浴火重生,冇再行到索晒氣
想知除左重量仲有冇其他分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞