Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
z 200 600
太長帶去旅行唔方便
其實我覆錯post
睇人地d相加左2x sony好d, 對焦就肯定快d,
加1.4就唔係好大分別
多個環set shortcut
打雀而家有錢就得啦。。
a9鳩 pan 個 對焦點都自己識追
以前單反用3d 對,pan 快左就失焦,而家相機自己追,個構圖仲變化多左
所以正常冇人用3d追雀,因為成功率低,
而家用a6400我都唔會用
都係影唔郁先用黎構圖
所以單反構圖好撚悶,得定點 pan 可用

你 就構圖pan 快左又可能會失焦

但唔知 a9 最新 Firmware玩拉爆雀同 pan 雀有無用
有d咩要pan住黎構圖
如果對焦點 set 中間,構圖中 主體永遠就係中間,我如果係突然間想主體係左右兩邊,單反就要轉焦點,有時會 miss 左個下,但無反自己追主體,我pan 快或或 pan 慢去令到主體係唔同角度就做到
耐冇上黎行過po張野先烏鴉巴呢排好旺場
咁你只係倚賴左個tracking system 如果你有唸點構圖,你係預計到個目標點樣入場,之後再pan鏡影

我都幾肯定講pan相,起碼係會有機會有過半相唔要得
運動打雀咁電光火石。。用a9 任你郁部機pan都 lock 到主體,無疑問係靈活好多, 當然單反個操控咁係正 d , 無反你淨係負責 pan 就完事
想問單反支50.8G 啱唔啱d3400用?
諗緊揀dx 35.8定呢支
你鍾意邊個焦距先
兩支都玩過 質素都好好
dx個支勉強可以fx用埋 影近野會少黑角 影遠就無問題
嗯,咁好似50.8會好啲,我鍾意用85左右影人
有個問題想問, 定焦既MACRO鏡 佢寫恆定2.8光圈 但係最近果陣得返5.6 點解仲會叫做恆定光圈? 雖然影微距唔會用大光圈但係好奇想知道下
仲有想問下大家如果部機冇FOCUS PEAKING 有d咩tips可以對好焦?
我d610 係咪冇依樣野?
最近買左枝微距鏡玩 就係少用af 合焦提示要點用?
黃眉姬鶲啲樹底雀好難數毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞