Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我無expect 最後一部旗艦會係啲咁嘅垃圾貨色
6400鎂大哥
有三張mtf
但藍線都幾跳水下。。。
當然無乜邊枝變枝唔跳
一枝dx 一枝fx..又唔同system..點用法?
p.s 如果要賣鏡,死馬 50 100係我最後賣的一枝,除左重同無vr,我搵唔到任何代替品同問題
賣3皮就差唔多
睇下af 追唔追到a9 先
但人地a9 ii 先三萬。。。。。

到底c n 兩間咩原因咁自信
拍片得4K 30fps 1.5x crop😅
真係CLS
4K60 有crop 我都接受
屌咩 4K30 重要crop
仲廢過對家兩年前嘅”入門機”a73
其實就算佢俾足4k60,都應該無咩人會用呢部野黎拍片
咁又係...連raw都冇
我諗呢個係用sony sensor局限
好似全部都係4K30
raw方面就係要比licence fee
除非Nikon自己搞隻format出嚟
感謝各位解答
喂屌,C記支RF24-105只叫400USD,不過光圈仲細,得4-7.1
395g 同埋好似短過N記支24-200好多
話時話N記roadmap嗰支Z24-105好似未寫明光圈?(不過講左係S Line)
eye af
F7.1啊師兄 你同支24-200有咩意義?
根本就係支 24-70 F4-5.6
最後70-105mm係格硬推出黎

F7.1... 室內用ISO分分鐘要推到過萬
我真係用返M43好過
去旅行幾好用嘅,唔洗帶多枝70200
影下日光風景拎壓縮咁唔錯嘅選擇
再帶多枝定焦搞掂
邊度可以影到魚鷹?
響有IBIS同支鏡有VR前題下,你肯定室內真係要上到過萬ISO?
某程度上因為無反發展,尤其係sensor測光原因,令到天涯鏡設計可以解放
當然淨係講呢支24-200都係要睇實鏡實測,暫時只睇MTF的話6.3響四角soft之外,其他焦段真係完全超於一般天涯鏡個水平
我諗令人仲有保留係因為開line kit鏡係f4不過只去到70mm
但係小三元黎講亦已經出左14-30,而roadmap內又無擺70-200/4,反而有另一支又係未寫光圈既S Line 100-400
所以真係比較大可能f/4小三元會調整做14-30 / 24-105 / 100-400
咁樣就可以令到大小三元之間再有多一個功能上既分別(焦距coverage)
支24-70應該留番做中低階跟kit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞