Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
應該係
200mm慢咗咁多真係有啲難接受
不過奇怪在呢啲level嘅鏡會係廣角端同望遠端嘅對焦速度分別咁大
https://www.youtube.com/watch?v=6lJOHTNYhbU
Steve Perry測試firmware 3.0 BIF/wild life
結論係基本上tracking未到家,反而普通wide area auto AF改善到可以追野
想問下咁多位師兄z6想補支35
應該買佢支f1.8好定買副廠(七工匠)好
nikon 對焦仲差過p 記cdaf.....
全新手想問下早兩日買咗枝鏡 (水貨)
但啲摩打聲怪怪地
係我聽唔慣 定 有問題?

Nikon 35mm 1.4
上星期係星際見到

師兄點睇
支70-200 好大碌
長過小黑7
佢無af架
不過貪佢夠平
不過唔知佢影出黎個效果係點啫
好啦
唔該師兄
大家好我又返黎 唔知有無人記得我
之前用d5300 到 d600 啱啱升咗上z6
支z kit鏡最近對焦距離真係cls
拋下磚
咁睇好似又唔差
值得用2千幾收番支來用?
本身用2470 2.8+FTZ
我覺得睇你想要乜野
24-70 f4真係勁輕同好細枝
不過我未夠成熟,擁有過2470 2.8就會心郁郁覺得f4好似唔係太夠咁
如果你係成日影event啊低光又唔怕重我覺得keep住枝2.8 慢慢上z mount 2.8仲好
如果係成日去trip想輕,或者係要拍片,對焦要夠靜既話2470 f4係幾好既選擇
人大左, 想要輕便D

Z mount 2.8 : 800g
F mount 2.8 : 900g
Z mount f/4 : 500g

如果畫質唔係爭太多, F4誘因幾大, 平同輕
唔差。。。同光圈勁過 f mount 所有原廠鏡
想入z50連雙kit,見8700好似幾抵又係親系統,日頭影跑狗多係咪夠做?
早排3000蚊入咗支新淨小黑二 發覺原來自己要小黑三 拎支小黑二去星際換小黑三會唔會太on9
係,其實如果佢係用d500個系統我相信問題不大,只係支tele kit 畫質接唔接受到
我覺得畫質唔差
不過自己上youtube搵下片睇下安心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞