Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問下z50除咗兩支kit是咪可以插其他z鏡用?
可以,不過你買得其他z鏡 不如上埋Z6
可能真係慣咗Canon 出鏡速度
覺得其他廠永遠好慢 富士呢d主力apsc就唔計
因為50個價好抵屌 而且口碑一面倒咁好
sor 我指z50
20-35mm已經係上世紀產物黎
用緊現代數碼機就冇必要買支咁老既鏡啦

投35mm Art一票
唔係真係咁重姐 話曬都係F1.4
nikon支原廠35/1.4都差唔多咁重咁大支啦

真係重量行先咪1.8囉
不過俾多前零蚊有1.4一定係sigma抵玩
零蚊
Nikon z50唔算平啦
雙kit 都成萬蚊
Xt30 1855 kits +支xc 50-230 九千有找
你話論兩部機性能 我唔覺差好遠

真係主要比 Nikon dslr dx用家過渡無反既機
啱嘅,富賤水$8000有找添
垃圾
28-80G膠鏡都好過佢
你用緊乜菲林機?
差唔多價位畫質最好係28-85 VR (D610支kit)
千零蚊應該搵到
但係加多少少24-120/4 VR都係三千蚊
以上兩支好處係日後用數碼機可以用返

AFD鏡就剩係推28-80G 同埋 28-200G
因為夠平

24120AFD版都係麻麻地
你講嗰支24120/3.5-5.6就真係垃圾
不過如果你唔怕重
其實28-70/2.8好抵玩
依家3千上下已經搵到
好嘢黎
口徑蝕失光
對焦最慢
畫質平均水平唔超班
呼吸效應控制差
最貴

正一電子垃圾
Z50 雙鏡水貨7700了 過多排可能入手 定玩FUJI好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞