Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
請問有無推薦,風景人像都會影下
真係唔熟 要其他巴打答你 用開canon 我z6都係插ef 鏡
唔緊要,都謝謝你
睇清楚支24-200先係今日主角
明明唔俾S Line牌頭,不過有條咁平既MTF,咁撚多features,VR,只係900USD,完全打破天涯鏡=雞肋個定律
呢支野插落Z6夠晒俾你旅行/野外攝影,係光圈爭d姐
35.8g 強制 dx mode
佢好似講緊插落Z50...
後製咪一樣
咁你睇下1dx m3
第一日用nikon 咩。。。。。隔兩代先叫好少少
a mount 同 k mount 一早有ibis

快撚d 收皮啦nikon canon....
唔覺d5 有幾勁。。。
用258有走焦
同埋對焦module 一定要粒點對中先中,唔似以前個邊位中先中對焦難度比以前高
咁的dr 同high iso performance.....對焦幾勁都假
都唔推啦。。。色好俗
散景好硬

除非完全後製
專心等下部無反啦
d6 個 lv 連d780 都不如sensor 用返d5 個粒真係差到唔識講
咁一千蚊貨色你想點?唔通要拍得住支Noct咁咩
就算係其他牌子其他mount一千蚊左右又會有咩更好選擇?
咩50mm 1.8咪又係全開垃圾散景 紫邊嚇你一跳
你budget有限咪用住先囉 支鏡sharpness又唔係差
咩散景咩色嗰啲普通用家行外人鬼會care咩
日常使用我唔覺得有咩問題
fx 落 dx 畫質會大跳水。。。
dx 20mp = d850 45mp+

係邊位會好過dx 鏡但全開的話好考枝鏡。。。。我試過好多枝都差過用係dx 度好多。。除非去到art 個堆
有無人分享下 z mount支 70-200
24 200條紅線係好靚仔
但藍線跳哂水
變焦宿命
好似未出貨?
我又唔同意
同1dx3比差好多喎
無論fps 拍片 操作上 都無同比性
全方面屌打
唔知佢拍片掂唔掂咁就可以放sigma 50-100走了
拎到再上黎同大家share下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞