Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
出比FF先好正常
專業機嚟講FF機嘅市場大咁多
再加上Z未來都肯定係要出D5 level的 mirrorless
所以一定係FF先,再加上APSC可以照用FF 鏡
Z50我諗佢出左枝50250就當你有等效375可以玩住先
解決唔到呢個問題好難同a9平排坐

https://www.dpreview.com/forums/thread/4320456?page=2
Older mirrorless cameras, all current Canon mirrorless cameras (and most likely the R as well), and the Z6 and Z7 above 5.5fps, are unable to provide a real time liveview feed in continuous drive mode. These cameras, have, in fact, such a massive blackout that there is no liveview whatsoever during the entire burst. Basically, the "blackout" duration is the entire duration of the burst. 
應該係cmos技術限制
N/C係光學上同相機設計經驗上都仲有優勢
不過講到電子技術,CMOS,半導體呢啲就好難同sony打
睇你雀圖好似圖鑑咁, 影黎係集郵!?
有無動態d....?!
Id 相
咁我鐘意影企定定
唔係水鳥猛禽點打飛
😂😂😂我冇講咩,我影嗰啲都係咁
早幾日星期六番半日
放工已經冇時間去啲遠嘅地方影雀
唯有喺樓下普通公園影
想嘗試下啲特別嘅構圖
crop more
各位ching好,小弟近排買左部Z6 kit set 24-70 f4,想買多支鏡 f1.8,但唔知買35定50好,想問寸大家會揀邊支同點解
你本身響其他body用開咩定焦?
一般人覺得響FF都係50mm標準,唔長唔短,比較易構圖,不過我覺得支50/1.8s有少少唔值玩(第時有隻1.2頂佢)
Ching你好,其實z6係我第一部機
所以唔知揀邊支大光圈定焦鏡好
既然ching咁講,我就等f1.2啦
唔該ching
咁你應該用住支kit zoom玩吓先
番去入相執相嗰時睇番自己zoom去咩焦距多,之後想入定焦鏡就有個reference
同埋F mount都有好多(手動)定焦選擇,唔一定要用Z mount
買 85
多謝咁多位ching
暫時我用左部機2個禮拜
好似都係用開50幾至30幾咁
我諗我會考慮買50
但樓上都有ching建議等埋f1.2
我諗我都係用我支kit先
之後再等50 f1.2
1.2應該又係貴到傻
Canon嗰支八千內
N記58/1.4就一萬
Z1.8就四千
我估Z1.2會叫萬四五之後跌去萬二左右

個重點係到時支Z1.8要再減
58/.95
又要上山會下隻藍喉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞