Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
d600個details仲好過750 z6
新處理器抹得好勁
expeed 4-6 開始好重手
佢個iso 好似好用左。。。實際係抹撚完,我自己prefer raw 完入去自己搞,仲多details

最大問題係之前講過新處理器放大睇成像成堆沙咁好撚差,根本放大不可用. d850 係4k mon 睇1600 iso 根本頂唔順了
我記得D600 有啲問題所以出咗D610,咁D610 應該唔會差過 D600?

上面提 z6 啲優點即係無反嘅優點加防震 , 佢本身除咗呢樣外同D750 差唔多? 無反鏡都幾貴下

請問各位大神
部800e突然有一點係度
可以點救?
升起反光板 用氣吹對住sensor吹十幾下
然後開部機sensor cleaning一次
如果仲有塵就買sensor swab同埋日蝕水黎自己抹
冇信心覺得自己會失手既就俾幾百蚊CS賺
我試試
多謝大神指點
買得D600不如買D700
但D700好似好多都好殘
呢排有冇人上咗CS整機整鏡?
我支小小黑報哂價話整
但等咗兩個月都未帶得拎
無野嗎。。。。。像素多一倍,high iso , dr 又強一倍

係對無差少少
對焦
D700冇得比 講畫質已經係上幾代產物
同依家啲入門DX機比已經輸緊
不過好多人話第一代FX sensor發色最好
所以依家都仲有唔少人用緊
d3s 影人係粉中帶紅,夠討好

但影景好撚怪,好多時好淡,色彩明顯唔夠其他高像素機豐富。。。。
呢部機個白平衡影景會長期偏綠紫色,多數要手動set

但對焦真係一點即中永無走

支24-200都幾細支吓,zoom都唔算伸出好多,同埋屎忽有膠圈擋
Nikon Z lenses roadmap得一支DX 鏡
Z50做孤兒仔咁,支新鏡仲要係18-140
十成九又係3.5-5.6細光圈鏡
好彩Z mount鏡全部都用到 同埋可以用到Adapter
Z50既定位似係畀啲兩支kit lens就夠用嘅用家 一係就係比用開Z6Z7嘅用家買部副機
Z mount真係買佢未來,同行入面少鏡揀之餘副廠都少
部Z7出咗成年都仲用緊24-70 f2.8
一個adapter食埋c同s唔算少鏡用啦
佢出ff prime lens 比 dx 用
佢無野搵野屌je..比sony 快好多了.當然唔夠 canon 快
用緊Z7+S鏡嘅路過...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞