Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
用緊d610 冇摺mon你地通常會點影高炒低炒?
其實Nikon 學Canon
出部RP 平機仲好過出z50
出部連鏡一萬蚊 ff 機 大把人買
買咗部d3400但唔識校光圈
食指撳住+/-
手指公去撥轉盤
研究咗15mins
鳫廠有冇咩必玩apsc鏡?暫時得支跟機kit

某枝1.8散景

大家點睇?估下係邊枝
35 1.8g
bigma 18-35 ,不過好重
呢枝聽過,係咪走焦嚴重?
撞手神
我覺得還好,但少時候會有迷焦既情況出現,影風景,人像OK,同埋大光圈有時差少少就真係會唔中焦,所以影完死物都習慣睇一睇有無中焦,通常都中既
本身對枝1755 2.8 心思思,見二手$3000左右,呢支係咪都ok??
我無用過呢支,不過2.8同1.8都差幾遠下,可以出去試左先,岩用先買
好舊好重 造工dx鏡中最好 畫質ok(無dxo講到咁不堪) 不過而家買唔知之後仲有無人接
thx ching,我認真考慮吓,部d3400應該要對一年半載
d3100打後嘅jpeg直出膚色幾靚
D3400會用得好痛苦 我之前用d500都唔係好balance到... 之後我幾百蚊買咗枝afp18-55 單論sharpness可能重好過1755
嗰個grade嘅話1680好過啦
1755始終都係設計比ccd sensor
1680先至係for cmos
雖然佢哋差咗一級
而家先收部二手D810嚟玩,會否太不智
810主要用嚟影風景多
之前有諗過收部D3S嚟玩(因為自己平時有影開飛機,諗住風景+飛機兩用)
不過礙於太重嘅緣故,所以打消咗呢個念頭
利申:窮HD學生一個,無錢買D850,而家用緊D7200+D5300
之前有用過D700
到時應該都係D7200(影飛機+運動)
D810 (風景+街拍)
我FF用過 a99ii a7r3 d600 d750 d610 d810 d3s z7 z6 最後轉d800
810 除左64 iso, 其他 DR輸哂俾800, 對暗位 800 仲好過810.. dpreview 都有講,而機震兩部實際上無乜分別,最緊要係選中一部無走焦的,我玩左十幾部d800 d810得手頭上呢部無走,好多時話鏡頭唔 sharp 又機震根本係走焦

btw我影 raw , 畫質比起來機同機之間大家差唔多,noise 個 d 一個制搞掂,顏色唔使講,入preset 去機身搞掂

apsc 用緊d500, 無投訴,唔壞會用一世,但 high iso noise 真係差 FF兩級,聞相又爭 d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞