Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
D750好好用,我自己都用左幾年
畫質同DR都好,對焦唔算快但一般用冇問題
我自己都用嚟影咗一年新聞相,勉強夠用
影風景等等就幾滿意,如果唔係用嚟影運動相或者打雀絕對冇問題
各位師兄覺得nikon仲有冇機會出DF2?
如果Nikon肯update df粒sensor就好
我都係最近會「出去」影新聞相
然黎完全感覺到7100+18-105個Ceiling
想問下Ching用咩鏡?
最近睇中左Tamron支70210
好似幾抵玩
一開始D750加tamron 70200 g2 Nikon 24120
Tamron 1735
中間轉左公司就用公司機
睇完一輪我應該將18-105換左做24-120先
然後過幾個月再換7100做750
不過24120對焦同畫質都唔算好,有需要可以考慮2470 2.8冇VR二手大約都係5000幾,我之前都賣咗一支出去
買Z6嘅行定水好
3千3 800e?
係未有800啲曝光暗病嫁

未放曬啲f mount
衣個價如果入到部正常嘅又幾抵玩
咁既價,基本上係好老實咁話你知部野係傷殘
有咩曝光暗病?
我見Price.com都差2k,夠買張CF Express
Ching你用XQD寫CF Express?
旗艦機用落係唔同嘅
high iso 係當今仲係好勁
base iso DR 同 D5 一樣
對焦除左暗位比當代機差,我真係未試過會走焦,超快超難影的都中焦,用過好難忘
high iso 同而家 z6 我見唔到有咩分別,個時兩部都有,追焦根本未甩過,同我玩 D5 分別不大,係12mp
你睇落唔夠,但放大左個成像紮實好多
呢個價已經算普通價了
12mb同24mp同一Iso表現都證明唔勁。。。
追焦我覺得同D4s分別唔大(D5冇用過所以唔知)
但畫質同Dr我覺得都係硬傷,當時好好,但以而家嘅科技來講唔係好得
我因為需求最後轉左a9

難以認同你講dr 同 iso
iso 用到800 up 都好好,我影夜晚多,好好用
你想追d咩
根據“ BCN排名”,4月份無反相機的銷量幾乎是前一個月的一半,為49.5%,但在四月份進一步減半。令人震驚的只有大約四分之一。

令人擔憂的是,尼康連一個型號都沒有進入排名。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞