Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
理論上係可以整個電盒而內置一個無線remote變相俾到直度控制
不過好明顯容易會多bug,而且都要間廠覺得多人會買先會去整
A7系列因為好相近既body形狀而又多人用所以做到一個細小既3rd party機底配件市場

anyway,Z6/7/50暫時用EVF既AF-C都仲係不及(自家)DSLR,咁樣可能Nikon都覺得既然都直度用部野都垃垃地圾,咁應該唔係咁多人想用直度手柄
如果係咁個邏輯都幾廢
Z系列AF-C準到仆街喎
定係你想講focus tracking
上個post咪講左,都未去到準繩度,係講緊一開始點樣engage:
佢唔可以隨時由一個任意/body logic決定既對焦點開始,要用家主動㩒OK先開始追 (day 1 firmware係咁)
你可以唔可以講俾我知firmware update過幾次之後有無改過呢樣野,定係由頭到尾都係我miss左/唔知佢點set先俾你咁做?
OK咁姐係我無搞錯(只係成日無講明我指既係engage focus tracking)

拿好老實講,如果當日Z7試玩會佢已經做到上面講個操作,我係會起碼買兩部
上面嗰個tracking操作方式應該唔少攝影佬係日日做,甚至係依靠個方法先做到高速搵focus去track
再加埋eye AF一定要用全區
一甩左又要轉mode
係勁唔方便
如果長期影快野同要追焦直頭燥仆街
呢個係我賣咗部Z6嘅主因
咁我想問吓Z:
係咪響AF-C,對焦點/box未開始做任何野之前,呢個moment我去㩒AF-ON,粒對焦點係咪會衣家開始根據點內既subject去track?
而要disengage/解放tracking係要㩒OK掣,或者整到/等到個body追甩焦?
其實你用全區甩左咪用touch mon 快門影返兼tracking 返。。。善用個lv 啦。。。
即刻touch mon 咪cancel 埋兼track到
到。。。當然一路都要半按快門或者af on
你提左N次用touch mon;
咁姐係話,我用緊EVF面塊面貼實機背的話係必需要拎開部機睇mon先搞到?
根本用得z6 唔應該用evf.... 除左玩手動

用evf 個時無得touch mon 操作,但其他廠有

呢個係你地攝影習慣問題,用lv 你地睇成個構圖同目標物都易好多,而且你講咁複雜的lock on 機制用touch mon 咪輕鬆解決

戒左用ovf 壞習慣啦。。。。高低炒取景又麻煩
設計成咁都比講到冇問題
長期吊住部機用lv手碗痛到。。
你有冇見過記者係係咁篤個lv影相?
(除左高抄)
你啲攝影習慣先啱,人地就全部有問題
全部港聞/體育記者加體育攝影師都有問題
得你一個啱
你要手感咪買佢個垃圾純電池盒直倒吧
根本就唔關用唔用直倒事
你要用lv 你就要將部機拎前
咁你隻右手咪吊住 長期用手腕咪會痛同攰
典型 old seafood logic
點解好地地相機用左mf 幾十年
咁習慣點解轉用af
如果你嘅習慣係有用 專業嗰班一定會用
如果只係你自己嘅一廂情願 就唔好講到除咗你之外嘅所有人都錯
見到你真係少用lv....放係胸前同頸對落少少,兩邊手夾緊個torso...點都輕鬆過放到眼位咁高。。。。基本人體力學。。。

同埋你控到隻眼去用evf ovf 睇個世界,留意唔同動態對象個時都會miss 好多野。。。係時候要跟時代走啦。。。托撚住大機控隻眼埋去係好似好pro, 但唔見得比用lv 效果好
我淨係講你影戰亂同新聞個時,走都走唔切啦,戴住full gear mask 個時你仲用ovf evf 睇住尼對焦死撚得
咁咪走唔到位
兩隻手夾實要跑要走位嗰陣時咪平衡得唔好
我都覺on9
但係我以前用單反都唔會咁用,個個都係用group
我依家影雀都係用wide area
你講嘅tracking我只會影貓用
影咗咁耐新聞俾你教我影新聞真係有啲想笑
冇錯上咗full mask 係真係會用lv
但係好多行家都話咁樣唔好用
親身試過其實真係唔好用 你一走位好難平衡
只係因為個mask 頂住所以先被迫用
其實係呢個情況,你點見得LV 係無咁方便。。。可以touch mon 影唔代表唔可以普通joystick 選焦點

我無話傳統咁影唔得wo, 只係無反俾到更多option 你
首先難走位 你一走就好難平衡
同埋如果你兩隻手夾緊 其實你部相機嚟你個人好近你會望得好辛苦

同埋你頭先係話大家嘅習慣都係錯
我係結合埋前線嘅經驗話俾你聽
你嘅獨特見解其實有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞