Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔知應唔應該問呢到
而家用緊D750, 20 f1.8 同 50 f1.4
近排屎忽痕向日本Y拍買左部FM2 想問我啲鏡係唔係用唔到落去(較唔到光圈)?再買枝50f1.4D手動好似好on9
同埋想問下老/舊鏡有塵/白膜怕唔怕會入埋部機?
唔想因為差幾舊水影響埋部機
有肛圈環咪較到
影小朋友佢對焦去唔到 z6 /z7 你根本唔洗諗
z5 對焦系統唔係同z6 一樣咩
有冇人用過nikon出嗰個nikon webcam utility
我一用呢個軟件配z6喺discord到用
discord會即刻 crash 有冇人有同樣情況
有同時測試埋sparkocam配z6係冇問題
所以排除咗z6同埋電腦嘅問題
唔清楚 Z5個sensor load野慢啲 唔知會唔會影響對焦
Nikon軟件設計好似停留左係10年前,直接搵其他野代替
D610 想換無反,z5 定z6 好?
Z6 加mount 套裝12xxx, 有64gb xqd 送,
Z5 body 送mount 11xxx
呢個價錢唔使諗一定係z6
如果唔係因為張xqd 係唔會諗z5
Z6 影爆張卡好麻煩, 尤其去緊旅行
一張256 xqd 夠買幾張256 sd
7日旅行128gb真係唔夠
自己有時出去影一個下晝 都4xgb
旅行成日影日出日落 瘋狂包圍曝光 128真係差少少
z6帶定hard disk清張xqd應該係最實惠嘅玩法
1.8系列出得好齊
想問如果用Z50但用FF Z mount鏡,係唔係將個焦距除1.5就等於用落Z50個焦距?
Yes
X 1.5
Thank you 我仲以為除
其實個邏輯/你個問法有少少掉轉
鏡頭個焦距係不變的,佢入面具體光學組合係唔會因為背面個body隻sensor幾大幅而改變
一支24mm定焦(FF)鏡頭,插響FF定係DX幅都仲係24mm
真係有改變係幅影個可攝角度(視角,angle of view)
響呢一方面,個1.5倍crop factor就令到「一支插響FF機既24mm定焦個可視角,大概等於一支插響DX機既18mm定焦」
去番你個問題個case,就會出現「插24mm FF鏡響Z50(DX body)度等於插36mm落FF body個可視角」
(年經)影人像應該買邊支
Z6用家想入超廣角應該咩策略好
下年/年尾係咪會有枝Z 14-24 2.8出
係咪等到時14-24 2.8/Z 14-30 4跌價
50或85
105和135在規劃圖上
平平哋玩住未10-20先,再等1424
想試下/學影銀河 唔夠大光圈啊
咁1430 f4都唔得㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞