Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
成村人
舊年7點幾都企第二行仲要唔出
岩先上去試返z 個追蹤對焦
好用過3d 多多聲
按完ok 就咩都唔使按,lock 死目標
取消就多按一下ok
即刻轉焦點就touch 下mon 或者用joystick 介入

完全唔明差過3d 係邊
已經用過哂nikon 近十年機身,操作上z 係最好
佢描述個操作都需要打足幾行字先講得清楚,代表個方法本質就係繁複

不過是旦啦,到Z旗艦/Z其他body出嗰時加得番舊3D個操作嗰時,又會有人吹奏架喇
z 直情按左ok 咩都唔使按直追到底
個人用落,按ok 同半按快門咁轉,基本一樣速度,但z 可以override 加對焦面闊太多,而且lock 焦點能力更強,3d 就算我用d500都無追得咁準
3d 追錯點的機會都大好多。。。。
一樣按一個制的功夫
換左多一倍對焦面
更準追焦
我唔覺得係差左
你set 好對焦option ,lock on 住連拍
我左右亂fing 都有九成中焦
3d 無可能做到

如果想變焦點,你臨時用touch mon 去override 仲快過取消半按再lock on 返啦
grp 根本唔撚得。。。。
打雀好易對錯
問題係你要試熟左佢咩位先對到焦
d500, d850 用新對焦module 的afc 25..就一定要中間點中焦先係中焦。。。已經俾人屌左好耐... 所以d5 加返a9 點
全域有點焦點呢個當然係好有利,不過係同個AF interface無關,係AF module既問題

㩒OK掣呢個要求有時唔止拖慢多一步
對於用back button focus既人黎講,如果加埋要用joy stick改對焦點的話,你仲叫佢用埋OK掣,咁隻手指公係要按三個唔同地方

總之我唔知Nikon響firmware或者硬件上有咩難題,佢響interface上如果可以做番半按快門已經engage tracking的話,咁Z既tracking係有機會好過晒單反嗰面
我影兩野就走,太多人
低光呢兩部都普通,我有用D850
D5就話低光強嘅...
Z7個對焦同D810差唔多
上星期用左Z7黎打雀bird in flight無問題
其實bif好易對焦...
你講back button 開始我已解釋左touch mon 更方便改對焦點呢樣野

佢係一touch 就跟埋target 去
講緊隻手指公要分別㩒三個唔同既掣已經拖慢
你就加埋個touch mon入去姐係四個地方仲要牽涉拎部機離開塊面?
根本由頭到尾都未去到「開始追焦之後準唔準」
衣家係講緊成個動作係不必要地繁複
你用過就明
一個ok 鍵就做到哂

touch mon 都係一下過
單反3D係講緊只需要用joystick喎
如果你會做「先用中間點拎AF subject,再指部body埋一面再構圖」,係講緊joystick都唔需要,係用零個掣

我唔知點解呢個topic可以仲有得討論,根本好明顯Z個控制係有需要改進
仲要唔係同出面牌子比較,淨係叫佢抄番自己單反
肯用熟個mon直頭快好多啦。。。單反仲要放快門再用中間點再追過焦
但係個前題係用LV喎,我無理解錯?
如果塊面貼實body睇EVF,你就要唔用touch mon,用番joy stick + OK掣去操作
(其他廠可以響呢個狀態用touch去set對焦點)
咁做的確係縮到最少步驟,而個OK掣響呢個狀態係=「追焦toggle on/off」,而快門掣就淨係做shutter release,姐係有少少似手指公用AF-ON做back button focus而食指release咁

響唔需要用joystick去放對焦點,而用先lock後構圖個方法,呢個setup應該係最接近單反3D tracking
而最緊要緊要係呢個方法似乎完全唔需要用touch mon,姐係可以塊面貼實EVF,你個身可以用傳統單反姿勢
Z mount小黑冇parfocal
同埋你會見到追得貼過單反好多
其實我見唔到evf 對比lv 有咩優勢
咩平衡個d 係體能加技術問題
唔關部機事
而且lv 只會做得更多不會更少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞