Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
視乎情況啦
個battery pack係用黎比人長時間拍片用
Nikon好似真係無諗過比vertical grip無反用,你睇下Z50連battery pack都無
可能係因為Nikon真係唔想你用grip?
除非你個機身係air sealed否則weather seal唔會有分別
Z50粒電係7.5V 8.5Wh,Z6係7V 14Wh,假設兩部機工作電壓差唔多,Z6用耐啲有咩奇
BTW我部Z7最高紀錄係16XX張相,上面Z50先影到700張好明顯續航差好多
Z50特登用新電似乎同一粒會俾以後其他差唔多form factor既body,包括Coolpix嗰類
咁佢電量同EN-EL15咁大分別好明顯係傾向體積既取捨
我仲係覺得V1同EL15真係佢最大賣點,第時Z body就算係低階過Z6出多幾部唔知會唔會用
其實有左上mode dial既body一向對Nikon黎講都未算全pro body
呢個class既單反嗰面有時會有直度有時無
Z7 Z6如果係fit入呢個class的話係合理的,不過因為個定價宥番咁上下,而又係新mount打頭陣,所以唔整直度真係非常之差既選擇
佢仲要連電子接觸點都唔留,人地3rd party想整唔得,自己廠第日屎忽痕追番又唔鬼,捉鳩蟲
有冇邊度可以兩部一齊試 比較下?
我嘅意思係你影raw嘅話都唔使點諗啲色水 點都P得返嚟 何況nikon啲色本身都唔差
想問新手用既話DX支35 1.8會唔會塑膠感好重?主要用落部Z50度, 見佢水貨1000蚊鬆D, 好抵屌。
會呀 不過睇你接唔接受到嘅啫
反而我著重係畫質 全開光圈唔sharp 收到f8先ok sharp
不過一千蚊貨仔冇得complain
新手抵玩 用黎學下構圖又可以試下大光圈 如果之後知道個焦距係啱玩嘅話咪賣咗佢 入Z 35 1.8
見人900放
用過呢堆機,唔覺得有你講的問題

d610影高 iso 係最好

750 z6 都抹得勁
你影下real world 再講
信呢個死得。。。又唔係同一枝鏡同一像素

z6 高 iso 滑一級
買佐騰龍A034 70-210 F4, 用落部Z50度, 想問有冇用家?會唔會好頭重尾輕。
睇支肥花條70200Z既testing
對焦有D慢
同小黑7比 差得有D遠
z 鏡全部都比唔上對手同自己單反
係囉 唔知搞咩 等多啲詳細評測再睇下先
好似係轉左摩打
小黑Z 用stm 小黑7 就係ring usm
可能係考慮到無反拍片問題轉左stm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞