Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係呀,G鏡冇VR個支
多謝巴打你既意見
我都用緊由D800 + F2470/2.8 G上咗Z7
畫質上又唔會話晒咗部Z7,其實都ok

但問題係個form factor係冇咁合適,細細部機,但支鏡好長咁。所以我睇法係過渡性質,絕對ok,唔會有咩操作/質素上既問題,不過長遠都係轉埋用Z鏡比較實際。
我係室內長上腳架用,所以最重要係畫質提升得多唔多
好奇想問吓大家覺得一年內Nikon會唔會開放Z mount 俾副廠
D800上Z7分別明顯
Sharp咗同啲色水實淨咗,raw亦好推咗。

試過有次部z7唔喺身,攞返部800出嚟用,太耐冇用,一用即刻覺得啲Raw咁嘅?
有冇人覺得上咗z機啲色好唔同
我d600用開啲preset要重新較過晒
z50 配多支定焦應該z35.8定z50.8好
人像就 50 (Aspc ~85mm), 想wide 啲就 35
有冇話邊支烚啲?
z line其實全部鏡都唔錯,中央到邊角都sharp過F鏡
重要double價錢添
呢句真枝85.8 6k幾
我年頭買5千8咋,行貨
我買$6180
不過佢靚過好多1.4鏡,而且夠輕,都係好選擇黎
問下大家一個母親的決擇
Gitzo 1545 同 Peak Design 碳腳你地會點揀?
Gitzo
Peak Design
直上Gitzo,不過好多人話kit set個雲台廢
睇睇下z5支kit應該出嚟效果都唔差,除左焦段搞笑都好足料
新手想買部機
d3500 or d5600好
定係有其他推薦
Budget around $4000
2選1 一定 Gitzo
pd果支寫明made in 東莞😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞