Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Z6更新咗做3.0之後 如果冇熄機 就咁放喺到一陣
再攞上手用EVF嘅話 會有1.5-2秒delay
黑mon之後先會用到 以前唔會咁
同埋用Live view 嘅話會有frame drop
有冇人有同樣問題
啱啱睇完 所有setting冇變過 自己啲fn制都一模一樣
冇見到咩省電嘅setting
電嗰到都係以前嗰粒 冇變過 電池壽命都仲係0
請問d5500 旅行影人有咩鏡推薦
35 1.8 dx / 50 1.8 g
睇01d人出 d6 post,
d相完全係趕客痴撚線
想問dx lens 用係z6係咪無得開fx mode?張相會自動crop左?我用支Tokina 11-20 f2.8 dx suppose16mm用到係full frame ,有無師兄知點樣可以用得番full frame?
請問手動意思係?
nikon 睇怕就快做 olympus 第二。。
佢有呢句: 24MP full-frame sensor (not sure BSI or not)

睇個樣Z5係將Z6 cut cost不過唔閹重要位置既機種
咁Z6 mk II可以整勁d,起碼要有雙卡同直度

Z7都係要新body,都係要有雙卡直度,而且個人覺得最好有埋外閃插 + 幫到tether既port,做一部studio向機種

Z9就係D6既無反版

不過咁既號碼編制就好似無位俾D500無反版出?
d500個對焦,無反邊會咁快追到出後繼
諗起部d400
對比同級的 Canon EOS-1D X Mark III,坦言 D6 在技術含量上仍有很大的改進空間,特別是價位相若的 D6 未能應對 EOS-1D X Mark III 的 Deep Learning 對焦技術;兼容最大光圈為 f/8 有效光圈的十字型自動對焦感應器也偏少(D6:15 點;EOS-1D X Mark III:65 點);就連 4K 拍片,D6 亦會提供 1.7x 裁剪。

世紀垃圾
所以買左1dx3
但keep d850

D6個dynamic range test出黎低過D5先好野
出成咁,如果原本咁趕出係為左奧運就真係搞笑
人地1dx 高成級幾
850 加14 連拍咁難咩
2016 年a99 m2 已做到啦
dklm 2020 年了。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞