Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想知支14-24mm係咪可以直上filter!
Z5同Z6個定位太似 有啲尷尬
我suppose係無joy stick, 有自拍mon, 膠機身, 單sd card 同再買平啲
我都唔係好識
但好似depth of field係有equivalent
sensor 吸光量應該係有equivalent同樣一枝2.8光圈鏡頭 因為apsc sensor面積大概係ff嘅一半 所以吸光量係ff sensor嘅1/2 即係少一級光所以等效光圈係2.8少一級 即係4光圈
通光量計鏡頭唔係計sensor wor
你試下google下 相同光圈iso快門 相同焦段 喺唔同sensor下都係一樣咁光喎
light absorbance per unit area係一樣但係absolute absorbance ff係apsc嘅兩倍 數學上咁諗應該無錯
但係ff影多啲嘢喎 你個邏輯都唔啱 我再講多次 光圈 通光量 係關鏡頭事 唔關sensor事
唔係意思我都有啲亂
你咁講法焦距都只係關鏡頭事 唔關sensor事
但係因為sensor細過標準format 所以先要講等效
所以我成日都唔明點解啲m43用成話枝300 f4等效ff 600 f4
係嘅
所以最大嘅concern都係depth of field
而呢支鏡個等效dof計返嘅話應該係淺過唔少apsc嘅kit zoom
同埋呢啲細鏡嘅興起係可以直接打殘cropped sensor機
https://www.youtube.com/watch?v=Q5VELOGqimA
呢條片咁講
係 嗰枝鏡都係300mm 睇嘢角度同ff 300mm係一樣嘅 只係crop左所以好似遠左咁 同你用ff 300 mm crop到m43咁大一樣 如果個sensor夠高像素 直頭可以同m43機一樣
FF sensor個「總受光量」當然係多過一隻APSC sensor
不過除番開實際尺吋,個「受光量per pixe;」就會反比例抵消番個crop factor (假設兩個sensor個pixel pitch係一樣)
所以上面嗰句「equivalent光圈」原則上係無實際攝影上既意義,甚至係誤導

其實響sensor呢面更加決定「受光」程度係個pixel structure,pitch,filter 等等
呢個就係點解旗艦action body係會用大大粒pixel既中低解像sensor去抗雜訊
真係好複雜
但係我諗dof呢個可以convert係無錯?
調返轉咁諗,你用緊咩format嘅相機都係跟返測光表測出黎個reading咁影架喇,所以入光量感該冇分別?
depth of field以我理解應該關焦段事
同一焦段就會出返同一樣depth of field
depth of field會唔同左?
點解嘅?有冇多啲依方面嘅資料?
唔通我插支m鏡落apsc機到個depth of field scale會廢左?
14-30變焦時鏡頭前組會轉動,對使用方形濾鏡或者遮光罩之類有冇啲咩影響啊Ching ??
點解咁講?
叫做無影響 只係會微微轉2-3mm
z lens係全開中間sharp到邊
色彩表現亦都好啲(個人而言) 唔會太濃
巴打想問下點睇Z7 + FTZ + F24-70/2.8
會唔會浪費左部Z7? 而家用緊D800
你嗰支係G鏡? 我都同左好多年,由一開始借人地到自己D4/D800年代買,用到衣家D850都仲成日長插
插FTZ俾Z7用唔可以話浪費,甚至係升級因為sensor有IBIS變左好似支鏡多左VR咁
有人會覺得就算支Z24-70/4 kit,純講sharpness都已經可以同24-70/2.8G收去f4比較甚至更sharp (尤其邊位)
響未換/升級其他Z mount鏡之前係一個方案,當然問題係好大體積,連hood係好長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞