Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
如果係咁你覺得呢幾年咁多間無反廠做咩要投資去造EVF,唔叫人用傻瓜機/電話咁100%時間用LV?
好明顯VF個姿態係有好多情況唔止係快,而係必需
我諗成件事其實個核心問題得一個: 就係點解Nikon覺得tracking同AF係要分開兩個(以上)既掣去發動
無論係N記自己單反3D tracking,定係出面其他廠無反既lock on AF,都係半按快門或者AF-ON同時間連動tracking,記住係要甩焦之後再搵焦都可以靠鬆開個掣去做到
呢個post討論左咁耐所以我都走過去search吓其他人點講,有鬼佬搵到一個非常似樣既原因:
https://www.manualslib.com/manual/1233152/Nikon-Coolpix-B700.html?page=155
呢頁係Coolpix B100既說明書講「subject tracking」功能嗰頁
係咪似曾相識? 無錯,似乎Nikon係原封不動咁搬左Coolpix個追焦系統俾Z7/6用
佢地懷疑Nikon根本響software上搞唔掂tracking,所以Z7趕出街就焗住放番個舊既業餘interface,可能第時整好先用firmware放俾Z7/6/50,或者要下個型號(現有底板DSP唔夠力推?)
咩鏡?
次次喺度話啲z機對焦慢就比人圍攻
是但佢哋鍾意話快就快
你都幾撚on9
段片d780 用D 鏡LV

柒撚到你。。。。。
成段有埋ovf 對焦對比
用lv 唔見得比ovf 慢
唔知D780除左LV用左Z6個系統之外,單反嗰面個AF模組有無更新/用D6新嗰個
anyway佢呢個LV既對焦速度似乎已經快過晒D5 D500 D850個LV
佢LV 根本係z6... 單反無得比
eye af 好似仲準過z6

ovf 個對焦就算啦。。。又唔係速度機,打得7 fps...機能上限已經一早到左,無咩可再升
睇返nikon 擠咁撚多年牙膏。。。諗返 以前用過sony 2016年部a99'ii 個spec...真係好偉大. ibis...42mp, 12 fps.. nikon 等咁多年都唔會有呢個spec

我用到z7影同樣的野個畫質都比唔到呢部8成。對焦都係無得比。唔係sony 遺棄 a mount 我都唔會轉
想問下大家對Z50的評價係點?
玩左成10年D90,想換迎新機了,Z6,Z7 過BUDGET唔考慮。
新機想可以有反MON,因為想拍埋VLOG,但Z50暫時只得2枝鏡,冇廣角,自拍VLOG又可能唔大頭。
想用Z50係想輕便D,所以暫時冇考慮單反的初階FLIP MON機
想問下大家對Z50的評價係點?
玩左成10年D90,想換新機了,Z6,Z7 過BUDGET唔考慮。
新機想可以有反MON,因為想拍埋VLOG,但Z50暫時只得2枝鏡,冇廣角,自拍VLOG又可能太過大頭
想用Z50係想輕便D,所以暫時冇考慮單反的初階FLIP MON機
你本身D90仲配緊咩野鏡? 要埋個FTZ接環就可以響Z50度用有AF,大家一樣係APS-C會夾
另外自拍大頭多數24mm(FF),響APS-C係16mm,姐係Z50支kit個闊端
想闊少少其實搵支棍申出少少就得,無謂走去插支接環闊鏡對焦又慢,又可能有聲
自動對焦微調功能可讓用戶對所使用的多種鏡頭進行微調,使拍攝照片和視頻時對焦準確。使用取景器拍攝時,可以利用自動對焦微調功能使相機自動獲取並保存自動對焦調整值。使用D780,現在還可以分別保存變焦鏡頭在廣角端和長焦端的數值,從而在整個變焦範圍內提高自動對焦精度。
用d3400 算啦
D780在視頻即時取景模式下,也可設高速連拍功能,用戶可在具備自動曝光/自動對焦的條件下,以高達約120張/秒的速度拍攝約200萬像素圖像(1080),或者以約30張/秒的速度拍攝約800萬圖像(4K)。該功能是利用1080 120p、4K 30p視頻截幀實現超高速連拍。

打雀性器
有冇人用過70-180 micro
很不幸,D810在某些方面相較於前代還有所退步,在我們的低照度AF測試中,D810的對焦系統面對亮度低於-1EV的低反差物體選擇了徹底罷工,相較之下,D800可以下-3EV之下可靠地對焦,有時候在-4EV的時候也能合焦。在實際的使用中,也是類似的情況,在某些D810徹底“放棄治療”的場景下佳能的高端DSLR、尼康D750、索尼A7RII都能合焦。我在一次篝火旁的拍攝中發現了這個問題,隨即拿起我朋友的D800,而D800能夠正常合焦。這有些讓人不解,因為D810和D800的對焦模塊應該是一樣的,但是在測試了幾台D810機身之後,我們發現D810低照度的對焦性能確實不如D800/E。
根本唔算好
macro
https://nikonrumors.com/2020/01/22/nikon-d6-20mp-built-in-gps-and-no-ibis.aspx/
無IBIS
無hybrid VF
20MP,DR(少)提升
AF好似係新module不過對焦點數目無加
大改進地方多數係LV嗰時先有(video,電子快門相關)

姐係淨番對於OVF真係改進地方:
14fps機械快門+AF/AE
雙CFE卡(buffer應該無限咁濟)
有內置GPS
重廢過隔離廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞