Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
除非你手有單反DX 鏡 又或者將來會升FF Nikon
純玩apsc ,暫時唔會簡Nikon
得兩支鏡 ,又無理由買舊鏡
如果你買ff 鏡,不如直上Z6

Fuji 太多鏡 又主力apsc ,唔怕無鏡用 年年大把新鏡
XT30 有XT3 大部份功能,同Z50同價位

Sony apsc 依家都叫多鏡用,追焦就簡Sony
Sony 鏡都靚,不過唔平。
A6400算幾好 搭支18105/4 好方便
直上z6 z50做副機啦
Z50真係你本身有Nikon鏡同埋其他Z body先發揮到
當然如果你唔打算換走支kit鏡的話純當佢係point & shoot都有優點既
佢ergonomics同IQ唔輸俾其他APSC機
我認為除咗af 好過曬其他差唔多價位aps-c機
拍片可惜無Nlog,同價位Fuji Sony 都有log
高iso 表現係好過a6400少少 ,唔係好多
如果下放埋animals af 會吸引d,應該遲少少會更新卦

SD卡位係電池個位度,老實講唔太方便
雖然話Z6 body,不過我諗內部水密設計差好遠
我見mobile01 有人去加拿大旅行
帶齊Z6同Z50, Z50係極快無電
得Z6 用到多三倍時間
用緊D5300 有1.8G 2.8/F tokina 11-20
Z50 好似幾輕便 FUJI D 色水靚
Z6就貴左少少 同埋攞上手重過Z50 唔少
有錢我都想
Z7/Z6用嗰粒EN-EL15係好大賣點
我記得當年買V1都係因為佢用同一粒,可以同成堆單反share,同埋續航力好有保證

所以如果Z6同Z50之間出一部用大電同埋有IBIS既APSC機係有可能有市場 (如果AF同fps都做得高咁會係D500無反版?)

當然Z系你可以用USB尿袋,成個計算又唔同左
冇理由喎 我用z50都影到700張
儲多幾個月先
用raw既話色水唔差得遠
加拿大幾凍 香港幾凍
加拿大北d 睇極光地方 講緊零下三四十度都有
佢話部Z6都係得一個鐘到

我無話Z50平時電量唔好,我只係話Z50weather seal
無Z6咁好。
平時唔係咁凍既地方,Z6同Z50電量唔會差得遠,無可能差三倍時間,唯一原因就係佢地weather seal design 唔同先搞到咁。
https://youtu.be/E2Ql0Q3DB_g

佢竟然冇屌Nikon
佢係屌Nikon唔出pro body同遲遲未出大三元令到佢無得用N機開工,無話N機唔好
咁呢啲都係事實嚟,到時又唔整直度咁柒吓柒吓真係趕走全世界
原來係咁
z50 weather sealing 連官方網都冇講到 不過其他人又話有某程度嘅weather sealing
真心想問個直度做乜9
畀人屌得太多佢成日屌Nikon 要洗底
weather seal唔會影響電量
如果你將部手機放落zip lock bag就可以用耐啲
咁響加拿大買手機殼做咩,買condom套住咪得囉
Nikon由頭到尾都無講過係直倒,一直都係叫Battery pack
係佢自己一直咁老屈
weather seal有防寒設計
你睇下OMD Pentax Panasonic 甚至其他三防機
當然唔係完全有用,但有一定作用
相機內部無咁易比外面低溫影響
從而保護電池
原來係咁 希望下一部有直度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞