Nikon 討論/貼圖區 (12) CES 2020

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
留名
Lm
z 70-200 有fn2掣
睇黎會有firmware update
支14-24/2.8可以上filter
如果可以我諗好多人即買,包括轉會入黎既人

呢幅圖都幾多野可以參透,衣家14-24,50/1.2,20/1.8都有圖,應該意味呢三支會出先
睇清楚d隻14-24應該唔可以上filter,佢只係用左一個比舊版花狀前端平既hood,同埋支20/1.8減走個hood竟然同14-24差唔多一樣長
支50/1.2比想像中大支,唔知IQ有幾接近Noct,而出左之後支1.8可以減幾多
28同40似乎唔係傳統餅鏡厚度
200-600好撚大支,不過個form似乎係內焦內zoom (但係佢唔係S-Line)
支24-105又係S-Line而且唔細支,姐係一定係f/4 (支100-400咁直身都可能係恆定4)
FE 200-600都唔係GM
100-400先係GM
200-600要整到好利真係有難度
支200-500/5.6E幾好呀,響Z個mount仲要大d應該仲多空間搞sharpness而唔需要太多鏡片/coating
我其實對支100-400(如係f/4)興趣大過70-200
佢就算個2.8大三元IQ做得好好,都響用法同埋體積重量太接近DSLR版本
反而小三元可以咁砌: 14-30/4,24-105,100-400,如果兩支新既都係f/4咁成件事compact好多,性價比又好d
100400F4理論上應該好大支
其實枝200500真係幾好,不過人哋間間廠都整600
短100又真係輸蝕少少
新年新post留名先
等50 1.2
舊底支80-400 4.5-5.6都唔係細過呢支好多
不過佢衣家確定係S-Line,如果恆定5.6的話對80mm闊端會太細
所以可能會追住SONY支100-400黎打,都係4.5-5.6
S-Line個名就好似以前金圈咁樣,根本係求其俾,無準則
s line感覺上亂俾
你用過S-Line就明白咩叫S-Line極高光學表現

S-Line啲鏡上DXOmark睇最大光圈sharpness基本上就係咁
好似FE 24-70 GM sharpness會高分過Z,但係你睇field map就會發現佢得中間係利

響4XMP FF機上面呢種差距都幾明顯,特別係全可光圈可用,呢樣野影landscape簡直係正到仆街
佢哋想2021前出到tele鏡
應該同Sony一樣會出部高速連拍機
Sony 100-400同200-600都係同A9一齊出
我用緊1430呀
我只係話好似支支都話係s line咁姐
死馬夠枝枝話art 咁滯
基本上而家新間係睇個bokeh 同速度
sharp 同色無咩特色

ps... 一個無咩人提的細節,art 鏡勁撚多洋蔥圈,好無奈
一開波緊係支支S-Line架啦
依家RF mount都係支支L鏡
你買Z50個兩支咪唔係S
到底Z機會唔會出隻有快門既直倒

好想要
佢會叫你直接買旗艦Z9
出唔到
無接口
呢樣我真係覺得好on9
佢預左你用lv touch mon 影
用落都好方便
當然手感就無啦
我影開人打直多

無直倒同果粒快門手感真係好唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞