『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
就係去日本,就係用bno退稅!去各國出入境填British 亦一啲問題都無遇過!人哋點處理bno佢哋嘅事!國籍填British 絕對唔係錯!去唔同國家跟好簽證就係使用上嘅認知!
屌你老母!

日本退稅呀
退稅單係朕寫?定個店員寫呀?

你坐過飛機未呀?
你去過日本未呀?
你退過稅未呀?

你都戇鳩鳩
入境單,一向都寫British
所以退唔退到稅係一件事,另一件更重要嘅事係唔怕佢問同唔怕麻煩都要用多啲,要俾各國嘅入境職員知道有BNO同普及咁用,糾正佢地嘅觀念令到佢地一睇就知BNO係乜,唔會再左問右問
店員點寫我管唔到亦唔需要理,要我自己寫嘅,就寫British!唔係間間都要店員寫,我就係試過要我自己寫!

你咁多不滿,倒不如將你嗰啲不人道經歷講出嚟,俾大家認知參詳!講晒粗口宣洩無用嘅,要小咪小九日本仔,我哋係經驗分享,多啲唔同經歷,大家先可以有唔同拆解!
你咁講即係店員將佢唔知道既國籍全部寫做香港 ?
你明明渣住英國PASSPORT, 點解佢會覺得你係香港 ?
遇上個識講中文嘅店員,你估佢來自......仲要係大媽添
渣住英國passport同佢講廣東話
日本依家好多都機讀啦,直出GBN

手寫通常就抄國碼,寫GBR

其他我就未遇過
有位戇鳩仔話退稅單,要個客自己手寫
以前得BC去越南有免簽
依家BNO係咪都要Visa?
係 BNO要網上做visa on arrival信

10月時去北海道既AEON做退稅, 個日本姨姨, 十幾分鐘係咁攪都攪唔掂, 又睇貓紙又剩, 原來佢一路入GBR, 可能部機出ERROR. 最後我叫佢入GBN就攪掂啦.
一個正常人點會亂咁入一個國籍比人啊.
我起藥妝店,佢入GBR又出到
態度正確
我可以唔去旅行 但唔可以攞持衰廁板
本野又寫gbr又有gbn唔熟都冇計
好過紅色支那,藍色特衰個code係一撚樣CHN呀
咁其實國藉填gbn會唔會方便關員多d?
報失我都報左一個月先成功
希望1月有好消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞